Конашки мост в Габрово. Изображение: Габрово - живият град

Габрово и габровци в старата книжнина: „Ние сме истински българи и храбри хора”

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Габровци от 17 век се хвалели, че са истински българи и храбри хора. Любопитни наблюдения за нашите предци разкриват пътешествениците, представени в книгата „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” на Момчил Цонев и Даниела Цонева, част от историческата поредица „Габрово – живият град“.

За празниците може да зарадвате близките си със смислен габровски подарък – историческа книга.  В книжарниците в Габрово „Том Първи“ и „Златев“ може да откриете книгите „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” и „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов”.

Габровци – истински българи и храбри хора

В сражението на турския пътешественик Евлия Челеби с българите хайдути при Шипченския проход през 1662 г. неговата група пленява от “неверниците” пушки, брадви, тъпан и знамена с кръстове. Използването на знамена с кръстове като атрибут на хайдушката група недвусмислено показва, че нападателите на Евлия Челеби не са просто “разбойници”, както той ги нарича. Габровци от ХVІІ век са силно религиозни.

През 1673 г. австриецът Киндсперг описва в пътните си бележки силно развитото чувство на габровци за български етнически произход. Киндсперг пише: “при това се хвалеха, че те са истински българи, давайки да се разбере, че те са храбри хора и че не бива да бъдат считани за лоши”. Според изследователя на чуждестранните пътеписи Михаил Йонов тази проява на габровци пред Киндсперг е “едно от малкото свидетелства за открита изява на народностно чувство и на българско самочувствие, на гордост у жителите на едно балканско село от това, че са българи” не само в пътеписите, но и в другите извори до края на ХVII век. Йонов намира в габровци сто години преди Паисий „кълновете на онези чувства, с които великият хилендарски монах възвести Българското възраждане”.

Челеби и Киндсперг “откриват” една и съща народопсихологическа черта на габровци. Но единият е османски поданик, а другият е западноевропеец. За Челеби своболюбието на габровци е „бунтовническо” – логично все пак, защото то заплашва устоите на Османската империя. Обратно, един австрийски пратеник, чиято родина е изправена от ХVІ век пред заплахата от османска експанзия, симпатизира на габровци. Защото той открива в тях същата антиосманска позиция, присъща и на собствения си народ.

В София книгите се продават в книжарница „Български книжици“ (ул. „Аксаков“ 10, градинката на Кристал), която предоставя възможност и за онлайн покупка.

Купете си книгата „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” онлайн от „Български книжици“ ТУК

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Любопитни факти за великите габровци, местата и събитията от габровската история може да научите в Онлайн музей на Габрово gabrovomuseum.bg.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories История

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.