Празнуваме Възнесение Господне (Спасовден)

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Възнесение Христово. Стенопис от манастира „Св. Николай Чудотворец“ в с. Сеславци, Софийско (XVI-ХVІІ в.). Снимка: pravoslavieto.com

Днес православната църква чества Възнесение Господне. Празникът е известен още като Спасовден. Празникът се чества четиридесет дни след Възкресение.

Имен ден празнуват Спас, Спаска, Спасена, Спасения, Спасимир, Спасимира, Спасуна, Сотир.

На този ден Христос се явил за последен път пред своите ученици. Апостолите били на молитва, Христос се явил сред тях, беседвал и ги извел от Йерусалим на Елеонската планина. Като се изкачили на планината, Христос вдигнал ръце да ги благослови. Още докато ги благославял, Христос се отделил от земята и, подет от облак, се издигнал към небето при Своя небесен Отец. По думите на св. евангелист Марко, Христос, като се възнесъл на небето, седнал отдясно на Бога.

Габровци едно време вярвали, че спасовският дъжд, също както и гергьовският, е скъп, всяка капка носела жълтица. На празника момите и момците ходели боси по росата в нивите и ливадите, за да се молят за дъжд.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories История

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.