ВЕЦ на Иван Хаджиберов в Габрово

26 юни 1906 г. – Иван Хаджиберов пуска в действие ВЕЦ

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

ВЕЦ на Иван Хаджиберов в Габрово
ВЕЦ на Иван Хаджиберов в Габрово

В рубриката ни „История“ Габрово Daily ще ви представя откъси от книгите от поредицата „Габрово – живият град“, издание на Фондация за българска литература и Обществен комитет „Васил Левски“, автори Момчил Цонев и Даниела Цонева.

Автор: Момчил Цонев, Габрово Daily / Габрово – живият град

На 26 юни 1906 г. габровският индустриалец Иван Хаджиберов пуска в действие своята ВЕЦ в Габрово – втора в България след Панчаревската, но първата у нас, създадена за индустриални нужди и изцяло с български капитали.

Интересна е историята по построяването й, разказана в Имало едно време в Габрово, книга от поредицата Габрово – живият град:

„Когато работниците научават, че ще се строи ВЕЦ, много от тях се отказват в знак на протест – централата щяла да изтрови рибата и да причини удавянето на много добитък. Затова по време на строежа Хаджиберов е непрекъснато при строителите. На обяд те играят хоро и пият вино. По цял ден Недялко Гайдаря и цигулари им свирят. До завършването на централата станали 20 сватби, на които Хаджиберов кумува, а Недялко Гайдаря остава и след това на работа във фабриката.“

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Независимостта на България и габровският Цар на електричеството

Книгите от историческата поредица „Габрово – живият град“ може да откриете в габровските книжарници „Том 1″ и „Златев“. Досега в поредицата: „Имало едно време в Габрово“, „Габрово и габровци в старата книжнина. Т.1. Пътеписи (1662-1878 г.)“, „Снежно Габрово за деца“, „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов“.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories История

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.