Васильовден

Васильовден е!

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

ВасильовденВасильовден е! На 1 януари Българската православна църква почита паметта на свети Василий Велики – един от тримата светители – отци на Църквата, заедно с Григорий Богослов и Йоан Златоуст.

На Васильовден имен ден имат Васил, Василка, Василия, Василена, Веселин, Веселина, Весела, Василий, Василина, Васияна, Васо, Влада, Властин, Властина, Властомир, Влайко, Ваца, Въло, Въла, Въто, Царена, Царил, Царила.

В старо Габрово празникът е съпроводен от два обичая – Сурваки и Ладванки. Ето какво научаваме за сурвакарчетата от книгата „Снежно Габрово за деца„, част от поредицата „Габрово – живият град“ на Даниела Цонева и Момчил Цонев:

„Ако снежният човек беше истински човек, сигурно така щеше да изглежда неговата сурвакница. Ти обаче не вземай метлата на мама да сурвакаш с нея. Ще ти разкажа какви са били сурвакниците на твоите прабаба и прадядо едно време. Знаеш ли дървото дрян? То ражда малки червени плодове, наречени дренки. От дрянова клонка се правели сурвакниците. Габровските деца ги украсявали с парички, нанизвали на червен конец пуканки, слагали шарени хартийки. И ти можеш да си направиш сам сурвакница, вече знаеш как.

Сурвакарите ходели на 14 януари (тогава била Нова година едно време) от къща в къща и пеели “Сурва, сурва година, весела година! Едър клас на нива, голям грозд на лоза, пълна къща с коприна, червена ябълка в градина! Колко звезди по небето, толкоз здраве в тая къща! Живо, здраво догодина, догодина, до амина!”

Срещу Васильовден момите и ергените в старо Габрово се събирали за обичая ладванки, при който се гадае за любов и женитба. В бяло менче се наливала вода, хвърляло се овес и всеки от събралите се пускал пръстена си в него. Момите започват да пеят припеви, които предвещават определена женитба, а някой момък вади след всеки припев по един пръстен от менчето. На когото е пръстенът, за него се отнася припевът. Ето и някои от по-интересните припеви по време на ладванки в старо Габрово:

Бяло пати пари бълва, ладото ладо – това означава, че бъдещият съпруг или съпруга ще е богат.

Вълна хвърля, жици вади – текстилен работник.

Желта ружа през плет гледа – съсед.

На стол седи, с перо пише – учител, писар.

Синьо небе, ясни звезди – хубавец.

Цървул стяга, из дол бяга – хайдутин.

Сини ръце из каца бъркат – бояджия, гайтанджия.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories История

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.