Ботеви четници от Габрово

Поклон пред Ботевите четници от Габрово

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

На 2 юни честваме Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Габрово Daily припомня габровците – Ботеви четници от 1876 г.

Ботевите четници от Габрово

Ботеви четници от Габрово
Ботеви четници от Габрово © Габрово – живият град

В книгата „Габрово след Освобождението. Спомени от д-р Константин Вапцов“, издадена в историческата поредица „Габрово – живият град“ на Момчил Цонев и Даниела Цонева, четем:

Девет габровци се включват в Ботевата чета – Никола Войновски, Димитър Тодоров – Димитрото, Антон Андреев, Нено Иванов, Никола Бучакчи, Христо Стоянов, Стефан поп Димитров, Димитър Колев, Цаньо Данчев. Никола Дончев Войновски, бойният водач на четата, е предпочетен за бъдещ организатор на военните действия пред такива военни специалисти като Спас Соколов и руския емигрант Арует Загрин (Теофан Раданов).

За първото честване на Деня на Ботев прочетете повече тук

Имената на Ботевите четници са уточнени въз основа на известните досега списъци, съставени от Захарий Стоянов, Йордан Кършовски, Никола Кючуков и Киряк Цанков, както и от бележките в личното тефтерче на Ботев. В списък от архива на Стефан С . Бобчев, публицист и обществен деец, като Ботев четник фигурира името и на Първан Неделчев, 23-годишен, от Габрово, но това сведение не се потвърждава от други извори. От деветимата габровци, Ботеви четници, четирима са убити, четирима са заловени и изпратени в затворите, за един липсват сведения – научаваме от „Габрово – живият град“.

Габровецът – военен ръководител на Ботевата чета

Габровецът Никола Войновски, военен ръководител на Ботевата чета © Габрово - живият град
Габровецът Никола Войновски, военен ръководител на Ботевата чета © Габрово – живият град

Никола Войновски (с рождена фамилия Бойновски) е един от Ботевите четници. Роден е през 1849 г. в габровското село Бойновци. Христо Ботев го определя за военен ръководител на четата. След гибелта на войводата, Войновски поема командването на четата и с останалите четници продължават към Троянския балкан. На 15 юни 1876 г. са нападнати от турска потеря край село Шипково. Смъртно ранен, Войновски извиква „Дръжте се, момчета“ и издъхва. Главата на Войновски била отрязана от потерята и занесена в Троян. За Войновски д-р Петър Цончев казва: „Той е бил душата на четата, а Ботев – сърцето, което е свързвало около себе си всички ратници“.

Научете повече за още един от Ботевите четници – Антон Андреев Иванов – Габровчето – от Онлайн енциклопедия Габрово тук.

Книгите от историческата поредица „Габрово – живият град“може да откриете в габровските книжарници „Том 1″ и „Златев“. Досега в поредицата: „Имало едно време в Габрово“, „Габрово и габровци в старата книжнина. Т.1. Пътеписи (1662-1878 г.)“, „Снежно Габрово за деца“, „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов“.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories История

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.