Св. Архангел Михаил

Архангеловден е! Имало ли е църква „Св. Архангел“ в Габрово?

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Св. Архангел МихаилНа 8 ноември празнуваме Архангеловден. Според старите габровци душата на човек не можела да излезе от тялото, ако не дойдел св. Рангел душевадника да я извади. Във всяка къща едно време се колел курбан – овен или шиле, а на трапезата присъствали обредни хлябове и вино.

Имен ден празнуват Ангел, Ангелина, Ангелинка, Архангел, Гавраил, Гаврил, Емил, Емилия, Емилиян, Емилияна, Лина, Мила, Миладин, Милан, Милана, Миланка, Милен, Милена, Мильо, Михаел, Михаела, Михаил, Михаила, Михо, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Радивой, Радка, Радко, Радмила, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Райко, Райна, Райчо, Рангел, Рафаил, Рая, Руси, Руска, Руслан, Серафим.

За храма „Свети Архангел“ в Габрово

В книгата „Габрово след Освобождението. Спомени от д-р Константин Вапцов“, издадена в историческата поредица „Габрово – живият град“ на Момчил Цонев и Даниела Цонева, четем любопитен спомен от д-р Вапцов. 

За най-старата габровска черква „Св. Петка“ д-р Константин Вапцов отбелязва, че съграждането й е свързано с пренасяне мощите на Света Петка. И заключава, че за да се построи този  духовен храм в Габрово, „трябва да е имало голямо заселение около това място”. През 1798 г. тя е изгорена от войските на Капудан Хюсеин паша, опожарили цялото селище. Издигането на храма в чест на светицата става на мястото на църква, имаща за патрон „Свети  Арахангел” – факт, който е посочен единствено в текста на Илия Габровски „Столетникът на Възраждането (История на църквата „Успение Пресветия Богородици” в Габрово 1865-1965)”. Той е интерпретиран от д-р Вапцов няколко десетилетия по-рано, но относно наименованието на стария храм „Успение Богородично” (1804 г.), за който пише, че първоначално се е наричал „Свети Арахангел”. Поради липсата на достатъчно извори е трудно да се потвърди коя е вярната фактологическа посока и дали изобщо в тези две версии има истинност.

Ето какво споделя д-р Вапцов в спомените си: Съборената черква в Габрово „Св. Богородица” е била първоначално параклис „Света Петка” (и сега има в олтара престол на Св. Петка). След това е преименувана на „Свети Арахангел” и най-после на „Успение Пресветая Богородица”. Преданието пък за постройката на тази черква казва, че когато пренасяли мощите на Св[ета] Петка през 1238 г., на много места колата спирала и по никой начин не мръдвала от мястото си, докато там не се полагали основи за храм на Св[ета] Петка. Същото нещо станало и в Габрово. Каква е била тогава големината на Габрово, не се знае, но за всеки случай трябва да се предполага, че постройката на черквицата датира от това време (докато не е минала модата на светицата), а да се построи там трябва да е имало голямо заселение около това място. 

Храмов празник на църквата в Новата махала

Архангеловден е храмов празник на църквата в квартал Нова махала. Съг­ра­де­на е през 1839 г. и ос­ве­те­на на 20 юни 1840 г. – по това време Новата махала е все още отделно селище. От 1971 г. е квартал на Габрово.

Събор на св. Архангел Михаил

Българската православна църква чества Събор на св. Архангел Михаил и другите небесни безплътни сили (Архангеловден). Осми ноември е празник в чест на съборното единство на ангелските чинове. Пръв из първоангелите е Архангел Михаил (което значи – „Кой е като Бога“.) Той е вожд или архистратиг на небесните сили, научаваме от сайта pravoslavieto.com.

Според Църквата има Седем първенствуващи ангели, които винаги стоят пред престола на Господа. Всеки от тях има свое особено служение.

 • Словото Божие представя св. Архистратиг Михаил като вожд на небесните сили и борец против духовете не тъмнината. Поради това той се изобразява с копие в ръка, а с краката си тъпчещ дявола.
 • Архангел Гавриил според Св. Писание е известител на тайните Божии;
 • Рафаил – церител на недъзите;
 • Уриил – просветител на душите;
 • Салатиил – почита се като молител и застъпник пред Бога;
 • Йехудиил – прославител на Господа;
 • Варахиил – подател на Божиите благословения.

Всички ангели се считат пазители на човеците и Църквата се обръща към тях с молитва – „Да ни ограждат с покрова на крилете на невеществената си слава и ни избавят от беди“. Православната Църква вярва, че всеки човек има свой ангел–пазител, който се моли за него на Бога, съветва го да върши добри дела, внушава му благочестиви мисли и скърби за него, когато греши и забравя Божиите заповеди.

Съботният ден срещу Архангеловден е една от трите задушници в годината – Архангелова задушница, в която почитаме починалите си близки.

Ако се интересувате от миналото на Габрово, следете рубриката на Габрово Daily „История“ тук. Още за историческите личности, места и събития от Габрово едно време може да разберете от Онлайн музей на Габрово gabrovomuseum.bg, както и във Фейсбук страницата „Габрово – живият град“.

ИСТОРИЧЕСКИ КНИГИ ЗА ГАБРОВО

Посетете специалната страница за книгата „Кварталите на Габрово“ в Онлайн музей на Габрово

Къде се продават част 1 и част 2 на „Кварталите на Габрово“?

В Габрово

Онлайн

КВАРТАЛИТЕ НА ГАБРОВО. ЧАСТ 1

 • „Български книжици“ (ТУК)
 • „Сиела“ (ТУК)
 • „Хеликон“ (ТУК)

КВАРТАЛИТЕ НА ГАБРОВО. ЧАСТ 2

 • „Български книжици“ (ТУК)
 • „Сиела“ (ТУК)
 • „Хеликон“ (ТУК)

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Купете си книгата „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” онлайн от „Български книжици“ ТУК

Купете си книгата „Габрово след Освобождението. Спомени от д-р Константин Вапцов“ онлайн от „Български книжици“ ТУК


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories История

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.