Д-р Стефан Ватев като председател на съюз „Юнак”. Източник: НМО

Ученици от Габровската Априловска гимназия първи в защита на отечеството след Съединението

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Д-р Стефан Ватев като председател на съюз „Юнак”. Източник: НМО
Д-р Стефан Ватев като председател на съюз „Юнак”. Източник: НМО

Ученици от Габровската Априловска гимназия * първи се отзовават за защита на отечеството след Съединението през 1885 г. и първи образуват ученически легион. Това научаваме от спомените на проф. д-р Стефан Ватев, припомнят от Национален музей на образованието в Габрово.

Споменът на проф. д-р  Стефан Ватев е публикуван в „Юбилеен сборник по отпразнуване 50-годишнината от I-ия випуск на Габровската „Априловска” гимназия“ от 1925 г.

Съединението носи радост на габровските ученици

„На 6 септември 1885 година, когато се обяви Съединението на Южна със Северна България, стана голямо възбуждение и желание да отидем и да пазим Съединението от нападението на турците“, пише в спомените си Стефан Ватев, учител в Държавната мъжка реална гимназия в Габрово и участник в събитията. „Записаха се за доброволци много ученици и понеже се явиха и много млади, то учителите решиха да допуснат само по-възрастните; аз бях определен за техен водител и началник, като ни дадоха пари за път, събрани от гражданите”.

Във фонда на Националния музей на образованието в Габрово се съхранява написана от Стефан Ватев кратка биографична справка. В четирите машинописни страници д-р Ватев разказва за „основания от учениците от Габровската школа ученически легион”, който взема участие и в Сръбско-българската война.

Учениците заедно с Ватев тръгват за Пловдив през Шипченския проход. Несгодите по пътя през Стара планина те преодоляват с „ентусиазма на идеята да се запази отечеството от нападението на нашите вековни угнетители.” В състава на Доброволческата ученическа чета, преименувана в ученически легион, влизат ученици от Габрово, Севлиево, Трявна и Дряново.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Съединението на България и неговият герой Чардафон

Учениците от Габровската гимназия първи се отзоваха в защита на отечеството

„Учениците от Габровската гимназия първи се отзоваха в защита на отечеството и първи образуваха ученически легион – отбелязва по-нататък в спомените си Стефан Ватев. – В Пловдив образувахме първа рота, дадоха ни офицер и инструктори, облякоха ни в униформа и ни учеха на военното изкуство. Наскоро дойдоха учениците от търновската гимназия и семинаристите от Петропавловския манастир… В Пловдив, макар и в униформа, габровските легионисти се различаваха много добре кой от коя школа. Габровската школа беше дала на своите питомци особен характер – учениците баха трезви, послушни и изпълнители на дълга, без претенции и без роптане понасяха несгодите, живяха задружно, братски и се почитаха взаимно – габровската школа правеше на началството и гражданите силно впечатление.”

Габровският ученически легион участва и в Сръбско-българската война

След тази висока оценка Ватев съобщава за възторга, с който учениците посрещат вестта, че Сърбия обявява война на България и разказът продължава с участието на легиона в нея. Ватев и възпитаниците на Габровската гимназия са още в София, когато българите разбиват сърбите при Сливница. Легионът стига Цариброд на 16 ноември. В Пирот учениците служат за караул, после ги изпращат на първа бойна линия на височината Келташ и след примирието се връщат в София, където преди Коледа ги разпускат.

Кой е Стефан Ватев?

Проф. д-р Стефан Ватев, чиито спомен се пази в Националния музей на образованието, учителства четири години в Габрово (1882 – 1884) и (1885 – 1887) с прекъсване от една учебна година, през която учи медицина в Германия. Роден е на 6 февруари в Ловеч, умира на 80 години в София. Той е първият български професор по педиатрия, антрополог, събирач на фолклор, редовен член (академик) на БАН от 1898 г. В спомените си за него д-р Серяков, ученик в Габрово, казва, че „историята ще впише д-р Стефан Ватев в първите редове на неуморимите общественици.”

* От 1889 г. Габровската гимназия приема името на своя благодетел Васил Априлов и се нарича Априловска гимназия.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Categories История

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара и номиниран за "Будител на годината 2020" в кампанията на Българското национално радио. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.