Национална Априловска гимназия - Габрово

Априловото училище на 181 години! Честит празник, Априловци!

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Национална Априловска гимназия - ГабровоНа 14 януари 2016 г. честваме 181-годишнината на първото новобългарско светско училище у нас – Априловото училище, чийто наследник днес е Националната Априловска гимназия. Прословутото Габровско Априлово училище отваря врати на 2 януари 1835 г., а по традиция годишнината се чества на 14 януари.

Акценти в празничната програма днес са:

10.30 ч. Тържествено откриване на патронния празник на Национална Априловска гимназия с изпълнение на Камерния смесен хор при НАГ „Петър Чаракчиев”, диригент Волета Василева, Актова зала

10.45 ч. „Априловци се завръщат”, среща с изявени личности, възпитаници на НАГ – д-р Иван Христов и Цветомир Цанков, Актова зала. Повече за събитието прочетете тук.

12.00 ч. Празничен ритуал пред паметника на Васил Априлов

Представяме ви историята Габровското училище, публикувана в статия от Онлайн енциклопедия Габрово:

Габрово е наричан люлка на новобългарското светско образование през Възраждането, защото тук на 2 януари 1835 г. е открито първото българско светско училище по метода Бел-Ланкастер с дарения на родолюбивите габровци Васил Априлов, Никола Палаузов, Васил Рашеев и др. За нуждите на училището се създават първите учебници, помагала и пособия, които се възприемат като еталон от по-късно възникналите български училища.

От 1872 г. Габровското училище прераства в първата пълна гимназия в поробените български земи.

От 1889 г. тя приема името на своя благодетел Васил Априлов и се нарича Априловска гимназия.

Нов етап в развитието на гимназията започва от 1988 г., когато на 25 януари Министерството на културата, науката и образованието утвърждава нов статут на гимназията, С него тя се превръща в средно училище с хуманитарен профил, с курс на обучение от 8 до 12 клас, с национален прием на ученици, без ограничения в социално отношение.

От 1992 година тя става държавно училище с името “Национална Априловска гимназия”. обособяват се четири профила – по български език и литература; по история, археология и етнография; по философия, социология и право и по култура, изкуствознание и естетика.

Началото започва с разработването на учебните планове и програми и тяхното приложение от учебната 1988/89 г. Компетентни научни колективи от българските висши учебни заведения Софийският университет, университетите в Пловдив, Велико Търново и Шумен подготвят съдържанието и проблематиката на учебните програми като гаранция за новия образователен модел. Новите програми включват хорариум от часове по археология, етнография, езикознание, журналистика, реторика, основи на театралното дело, история на културата и др., както и специализирани практики в музеи, архиви, библиотеки, местни медии, археологически разкопки.

Още през 1988 г. на първите приемни изпити се явяват 655 кандидати от 44 населени места в България, от които 120 с най-добри резултати формираха първия хуманитарен випуск на гимназията.

Пълната статия от Онлайн енциклопедия Габрово може да прочетете тук

Любопитен разказ за Габровското Априлово училище може да прочетете в статията на Габрово Daily, представяща книгата „Габрово и габровци в старата книжнина. Т.1. Пътеписи (1662-1878 г.)“, част от историческата поредица на Даниела Цонева и Момчил Цонев „Габрово – живият град“.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories История

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.