Васил Левски и Габрово

Апостола на свободата Васил Левски и Габрово

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Васил Левски и ГабровоГаброво е важна част от революционната дейност на Апостола на българската свобода Васил Левски. Gabrovo Daily представя подробности за връзката на Левски с нашия град от „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов“, четвърта книга от историческата поредица „Габрово – живият град“:

„Габровци се вписват и в събитията по изграждане на Вътрешната революционна организация от Васил Левски. Габрово е посещавано няколкократно от Апостола. Според статия на анонимен автор във в. “Селянин”, издаван 1882 г. в София, при завръщането си в България на път за родното Карлово Васил Левски остава през 1862 г. “цели осем месеца” в Габрово, където работи за подготовката на даскал Николовото въстание, а след неуспеха му се занимава с абаджийство. Като един от първите биографи на Апостола, Захари Стоянов отбелязва, че е невъзможно Левски да бъде едновременно на две места – в Белград, като член на Първата българска легия, и в Габрово, тъй като времето на готвеното въстание съвпада със събитията в сръбската столица. Летописецът допуска Левски да е спрял за кратко в града ни, за да търси работа с голяма предпазливост.

В литературата са установени пет пребивавания на Апостола на свободата в Габрово. През зимата на 1869 г. Апостолът се среща в Кръстниковия хан с младежите Гаврил и Георги Кръстникови, Еким Цанков, Замфир Петков и Тотю Иванов, за да ги посвети в тайната на своите намерения – да положи основите на комитетска мрежа в Габрово и Габровския край. Придружен от Матей Преображенски при третото си идване в Габрово, през втората половина на 1870 г., Левски създава революционен комитет с името Перун.

Габровският революционен комитет се съхранява след гибелта на Апостола и е в основата на приготовленията и участието на габровци в последващите въстанически акции. Включването на габровци в Априлското въстание през 1876 г. е логичен резултат от натрупания революционен опит през предходните години и доказателство за политическата им зрелост.“

„Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов“, част от историческата поредица „Габрово – живият град“, ред. Момчил Цонев, съставители Даниела Цонева, Ирена Узунова

Убежище на Апостола в Габрово е Девическият манастир „Свето Благовещение“, построен от Йосиф Соколски. Подробности за манастира може да откриете в Онлайн енциклопедия Габрово Gabrovowiki.

Прочетете повече и за гипсовия паметник на Левски в Габрово

Васил Левски и връзките му с Габрово (хроника на събитията)

Как историците са открили коя е рождената дата на Васил Левски?

Ако се интересувате от миналото на Габрово, следете рубриката на Габрово Daily „История“ тук. Още за историческите личности, места и събития от Габрово едно време може да разберете от Онлайн музей на Габрово gabrovomuseum.bg, както и във Фейсбук страницата „Габрово – живият град“.

ИСТОРИЧЕСКИ КНИГИ ЗА ГАБРОВО

Посетете специалната страница за книгата „Кварталите на Габрово. Част 1“ в Онлайн музей на Габрово

Купете си книгата „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” онлайн от „Български книжици“ ТУК

Купете си книгата „Габрово след Освобождението. Спомени от д-р Константин Вапцов“ онлайн от „Български книжици“ ТУК

Купете си книгата „Кварталите на Габрово. Част 1“ онлайн от следните книжарници:

  • „Български книжици“ (ТУК)
  • „Сиела“ (ТУК)
  • „Хеликон“ (ТУК)

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.