Андреевден е

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Свети Апостол Андрей. Изображение: pravoslavieto.com
Свети Апостол Андрей. Изображение: pravoslavieto.com

На 30 ноември празнуваме Андреевден! В старо Габрово денят бил посветен на мечката. Варяла се царевица и старите габровци я хвърляли през комина с думите: „На ти, мечко, варена царевица, да не ядеш суровата и да не ядеш стоката и човеците“. При варената царевица се слагали също боб, леща, жито, ечемик – култури, които се сеят, за да се ражда и наедрява реколтата.

Вярва се, че от Андреевден  денят започва да расте („да наедрява“) колкото едно просено (или царевично) зърно.

Имен ден празнуват Андреа, Андрей, Андрейка, Андрея, Андриян, Андрияна, Андро, Дешка, Първан, Силен, Храбрин, Храбър.

На 30 ноември Българската православна църква чества Св. всехвален апостол Андрей Първозвани. Св. ап. Андрей се нарича Първозвани, защото първи от апостолите бил повикан да тръгне след Христос. Андрей е брат на апостол Петър. Св. Андрей e най-видният проповедник на християнството в станалите по-късно български земи по Черноморието.

От ранни години Андрей жадувал за божествената истина и когато Йоан Кръстител се явил от Юдея, той станал един от неговите ученици. Андрей стоял на брега на Йордан, когато Йоан Предтеча, посочвайки на народа минаващия Иисус, казал: „Ето Агнецът Божий!“ Като чул тези думи, Андрей тръгнал подир Спасителя и прекарал с Него целия ден.

След това отишъл да намери брата си Симон (Петър), съобщил му радостната вест: „Намерихме Месия“, и го довел при Христа. Двамата братя обаче продължавали своя предишен живот и се занимавали с риболовство. Те били родом от Витсаида. По-късно Спасителят ги видял на брега на Галилейското море и им казал: „Вървете след Мене, и Аз ще ви направя ловци на човеци“. От тогава те навсякъде вървели подир Спасителя и били свидетели на Неговите чудеса, смърт и възкресение.

В статията е използвана информация от pravoslavieto.com.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.