89 души от област Габрово се обучаваха по проект на КНСБ, 38 от тях започват работа

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

"Шанс за работа - 2015" в Габрово89 души завършиха професионалното си обучение по проекта „Шанс за работа – 2015“ на КНСБ в област Габрово, съобщи Регионалният съвет на синдиката. 38 от тях ще започнат работа. Проектът е част от Националния план за действие по заетостта за 2015 г., финансиран от държавния бюджет, и се реализира съвместно с Дирекция „Бюро по труда” – Габрово и филиалите в общините от региона.

Целевите групи по проекта са две – безработни лица на възраст над 50 години и младежи до 29 години, регистрирани в бюрото по труда.

От края на февруари възрастните лица по проекта, обединени в 2 групи от по 15 човека, преминаха мотивационно обучение, обучение по ключова компетентност „Работа в екип” и усвоиха част от професията „болногледач”. Групата в Габрово се обучи в Дома за възрастни хора с физически увреждания, който е и партньор по проекта. Там, след положен изпит по теория и практика, остават да стажуват 6 лица за 3 месеца.

Във втората целева група бяха обучени безработни лица до 29 години в пет групи в четирите общини от областта. Те усвоиха знания по професионално ориентиране, мотивация и работа в екип. В първото направление 12 младежи в Габрово усвоиха знания по част от професията „социален асистент”. След положен изпит по съответната квалификационна степен 5 лица ще работят в ЦНСТ – кв. Борово и ЦНСТ – кв. Трендафил 1 в Габрово.

Други три групи младежи от по 12 човека получиха знания и умения по част от професията „помощник – възпитател” в Габрово, Дряново и Трявна. По 5 човека от всяка група получиха шанс за работа за три месеца в детските градини в трите общини.

Партньор по проекта при групите на лицата до 29 години в нашия град е Община Габрово. Бъдещите „помощник – възпитатели” получиха своите удостоверения за успешно преминато обучение лично от кмета на община Габрово Таня Христова.

До дни стартира и вторият етап на „Шанс за работа – 2015”, през който лицата, влезли в заетост, ще бъдат назначени с трудов договор в съответните заведения и ще получават минималната за страната работна заплата.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Икономика

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.