Огромна разлика в цените на имотите в Габрово

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Ценовите разлики в стойността на предлагани за продажба имоти в центъра на Габрово са значителни, сочат данни на брокери.

Анализаторите от портала за имоти в Габрово Реалистимо изследват цените на недвижимите имоти в града, както и тенденциите за развитие.

Имот в център на града може да се намери в рамките на 350 до 700 евро на квадратен метър. Всичко зависи, разбира се, от състоянието на жилището и сградата, от това дали имотът е реновиран или не.

Наблюдава се повишено предлагане на обширни, атрактивно изглеждащи имоти с централна локация. Най-често те са изцяло реновирани с повишаване на продажната цена.

Техните цени разбираемо са в горната ценова граница на споменатите стойности.

Земеделските земи в района се движат на цени около 20 евро на квадрат, а парцелите за строителство – около 10-11 евро за квадратен метър.

Недвижими имоти Реалистимо Габрово

Новото строителство в Габрово обаче далеч не е активно. За първото тримесечие на годината в експлоатация са въведени само 19 нови сгради със скромна ползваема площ и основно изпълнени със стоманено-бетонна конструкция. Броят на новите жилища за тримесечието е само 29.

Това нарежда Габрово на трето място в Северен централен район след лидера Велико Търново с 30 и заемащия втора позиция – Русе с 28.

Според Националния статистически институт общо жилищата в района са малко над 80 000, основно двустайни и тристайни (63%). Промяната в индекса на цените на жилища за Северен централен район, към който принадлежи и Габрово е 2,8 спрямо предходно тримесечие, считано от края на четвърто тримесечие на м. г. и 7,4 спрямо същото тримесечие на м. г. Интересна особеност за имотите в този район на България е, че на база тримесечие поскъпването е по-голямо при новите жилища, отколкото при съществуващите. Това е обратното на тенденцията в страната на база тримесечие и най-вероятно е свързано с по-бавните темпове на ново строителство.

По данни на Агенцията по вписванията сделките по покупко-продажба на имоти, сключени в район Габрово за периода януари – март 2022 година са 361, което прави по около 120 сделки на месец – значително по-ниско от останалите областни градове в Северен централен район: Русе и Велико Търново.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.