Габровската фирма „RSeat“ задмина американците в симулаторите за „Ферари“

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Братята Христо и Мишо Гърдевски позират до новия модел N1 на фирма "RSeat". Източник: bgnrc.info. Фотограф: Тодор Тодоров
Братята Христо и Мишо Гърдевски позират до новия модел N1 на фирма „RSeat“. Източник: bgnrc.info. Фотограф: Тодор Тодоров

Габровците от фирма „RSeat“ задминаха американците със симулаторите си за автомобили на световни марки като Ферари, Ламборгини, Порше, БМВ, Бентли, пише в статия сайтът „RallyXpress“. Направиха го преди две-три години – тихо, без фанфари, без фойерверки. Жълтата сграда преди Габрово, от която тръгва продукцията на RSeat, изглежда също толкова скромно и без никаква показност.

„Мисля, че спокойно влизаме в десетката, а по качеството – може би и по-нагоре“, категоричен е най-малкият от карето във фамилния бизнес на семейство Гърдевски – Христо. От 2011 г. той, по-големият му брат Мишо и родителите им Милко и Виолета се набутват в ниша, която у нас е абсолютно празна, а извън границите на България е бързо развиващ се бизнес, в който конкуренцията е доста яка.

Себастиян Льоб обяснява на журналистите особеностите на неговата нова игра. Деветкратният световен шампион е седна в спортната седалка, изработена в Габрово, а логото на RSeat личи ясно на снимката. Източник: bgnrc.info
Себастиян Льоб обяснява на журналистите особеностите на неговата нова игра. Деветкратният световен шампион е седна в спортната седалка, изработена в Габрово, а логото на RSeat личи ясно на снимката. Източник: bgnrc.info

„Започна малко на шега, защото до този момент бях в мебелния бизнес, но инженерното предизвикателство дойде с опита да направим един симулатор в началото – обяснява главата на фамилията. – Започнахме като повечето неща се даваха като външни поръчки, но вече сме затворили производството до около 95 на сто.“

В началото няма машините, контрагентите работят неритмично и разходите са големи. По-късно от Швейцария взимат на изплащане „лазерна резачка“ за металните елементи, от Щатите купуват машина, която лее композитните материали под налягане.

Симулаторът на габровците, направен по поръчка на „Ферари“ сега е неразделна част от шоу-румовете на Скудерията. Източник: bgnrc.info
Симулаторът на габровците, направен по поръчка на „Ферари“ сега е неразделна част от шоу-румовете на Скудерията. Източник: bgnrc.info

Пробват, както и всички фирми, да работят и с Китай. Разочарованието е огромно: изработеният  по проект на габровци седалка за симулатор на Ф1 се криви наляво-надясно, не притежава нито един от показателите за качество, на които габровците държат.

Грубо пресметнато с такова производство по света се занимават не някъде около 200 фирми, повечето от които или са в Китай, или ползват направата на частите там.

След 2011 г. обаче габровците се навират между големите шамари на конкуренцията и въпреки че получават няколко сериозни удара под пояса от колегите си, до ден днешен се издигат сред най-търсените доставчици.

Според Михаил, за когото работата с компютъра и проектирането има малко тайни, ако в мрежата търсиш доставчик на такава стока, на първата минута попадаш на техните продукти.

Темпото дотолкова се разраства, че четиримата работят без събота и неделя вече цяла петилетка, така че цикълът на практика е непрекъсваем.

Във фабриката правят всичко: от огъването на тръбите, до шевовете и бродерията на логата на фирмите върху седалките.

В момента дистрибутори на фамилията има не само в Европа, но Русия, Южна Корея, Китай, Израел. Стигнали са до Австралия, макар да твърдят, че вторият от некоректните удари, след този в Англия, са получи именно от седмия континент.

Според Христо Гърдевски френският им представител категорично предвиждал, че при него пазарът за следващите пет години спокойно ще поеме около 1 млн. от продукцията.

Обяснението идва от това, че в повечето случаи маниаците на този спорт паркират симулатора в хола, точно както правят това с множеството фитнес уреди, когато не могат да си позволят отделно помещение.

Онова, което прави RSeat неповторими, освен своето българско производство и високото качество е, че първоначалната платформа непрекъснато се усъвършенства. Първите симулатори са без каквито и да е удобства, докато пуснатият в първия ден на месеца нов модел на габровци RS N1 позволява абсолютно точно да бъдат копирани, пренесени и имитирани всички мерки от реалния състезателен автомобил върху платформата.

„Могат да се регулира положението на волана, това на педалите, разстоянието на седалката от волана, както и натоварването му в зависимост от това дали се „кара“ на писта или в „рали“, където усилията, които пилотът трябва да преодолява с кормилото, са много по-големи. Сега ще внедрим и т. нар. X-Box, системата при която положението на самата платформа се променя в надлъжно и напречно в рамките на 0.1 сек, имитирайки състоянието на автомобила при рали и неравен терен. И всичко това вече сме го патентовали“, обясняват двамата братя.

И единият, и другият се надпреварват да обяснят, че при представянето на новата игра Себастиян Льоб Ево, деветкратният световен шампион, говори с журналистите, седнал в симулатор, който е произведен в Габрово.

В момента 10 и 14 симулатора, произведени от габровската фирма „RSeat“, са в обръщение в търговските магазини на Ферари по света и носят логото на българската фирма.

„Дори в момента чакат да изпратим новата спецификация на бъдещия модел, който да замести онези, използвани вече от три-четири години в шоу-румовете на италианците“, отбелязва Христо Гърдевски.

За габровци връзката със Скудерията идва преди няколко години, когато те още прохождат в бизнеса с този малко популярен продукт у нас. По време на Мондиале Симулатор пред щанда на френския представител на нашите се появява италианец, който иска един опитен образец от производството на RSeat.  Заданието е просто – 3 монитора, без видими кабели по конструкцията, имитиращи Формула 1 и, разбира се, направеното да е от максимално високо качество.

По-късно, когато във фабриката в началото на Габрово вече са произвели симулаторите с червен цвят и логата с Черното конче, става ясно, че на щанда на френският дистрибутор се е появил самият Валерио Пиасанте, един от техническите шефове на италианската конюшня. „Поръчката за нас беше сведена до тези показатели и знаехме единствено, че става дума за неназован производител“, допълва Христо Гърдевски. Очевидно, като добри търговци, италианците правят такова задание и за още десет от водещите в бранша фирми, а сравненията се оказват изцяло в полза на нашите, чието производство сега може да бъде открито не само в магазините на отбора, но и на всяка писта за Формула 1, където се е разположила Скудерията.

По-късно, когато става ясно, че в RSeat работят и качествено, а и имат собствени иновации, към списъка с престижните имена се прибавят Ламборгини, Порше, БМВ, Бентли.

Цялата статия в сайта „RallyXpress“, озаглавена „Е, минахме ги американците! Симулаторите ни са по-добри!“, може до прочетете тук.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.