© Община Габрово

Област Габрово с най-много изплатени средства по еврофондове в страната

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

© Община Габрово
© Община Габрово

Най-много европейски средства на човек от населението се усвояват в област Габрово, сочи анализ на Института по пазарна икономика (ИПИ) – 3234 лв./човек към 30 юни 2019 г. На второ място е област София – 3129 лв./човек. Изчисленията са на база на средногодишното население на областите през 2018 г.

Относително много европейски средства се усвояват и в областите в Северозападна България, но част от обяснението за това е доста бързо намаляващото им население, посочват в анализа си от ИПИ.

Евросредствата по общини в област Габрово

На ниво общини на първо място в страната е община Добрич с 5683 лв./ човек изплатени средства по еврофондовете към 30 юни 2019 г. благодарение на голям проект за подобряване на водоснабдяването на града.

Нивото на община Габрово по изплатени средства по еврофондове също е високо, сравнено в национален мащаб – 4264,1 лв./ човек. Другите общини от област Габрово са със значително по-ниски показатели на ниво изплатени евросредства: община Севлиево с 1685,2 лв./ човек, Трявна – 1573,4 лв./ човек, Дряново – 778,7 лв./ човек.

ИПИ: Евросредствата не постигат основната си цел

Анализът на Института за пазарна икономика завършва с обобщение за влиянието на използването на европейските средства от общините в страната: „При прегледа на използването на европейски средства трябва да се има предвид, че на този етап липсват доказателства за постигането на основната им поставена цел – кохезия, както вътре в страната, така и на отделните ѝ региони към средноевропейското равнище. Освен това, те носят риска от фокусиране на местната администрация основно върху привличането им, което оставя по-малко ресурси и внимание за подобряване на бизнес средата и привличане на частни инвестиции. Последните са се доказали като по-издръжливия фактор в създаването на работни места и подобряването на стандарта на живот на местно равнище. Това противопоставяне, от своя страна, подчертава за пореден път нуждата от реформа на общинските финанси и фискална децентрализация, съчетано с административна реформа и повишаване на капацитета на местно равнище.“


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Икономика

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.