Бизнес портал за Габрово biz.gabrovo.net

ИПИ за икономиката в област Габрово: по БВП шести, по доходи и усвоени евросредства – втори в страната

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Габрово е сред областите, в които промишлеността играе по-значима роля, наред с областите София, Стара Загора и Враца. Това сочат данните от изследването „Регионални профили: показатели за развитие” на Института за пазарна икономика, представено на 9 декември 2021 г. Габрово Daily направи обзор на икономическите показатели за област Габрово в изследването.

Доходи и условия на живот

В тази категория представянето на област Габрово традиционно е много добро и нарежда областта веднага след столицата. През 2019 г. брутният вътрешен продукт продължава да нараства, достига 14,4 хил. лв./човек от населението и е шестият най-висок в страната. Заплатите и доходите също нарастват. Средногодишният доход на лице от домакинството е 7,4 хил. лв. (при 6,0 хил. лв. в страната) и е вторият най-висок след този в столицата. Тези показатели предопределят сравнително ниското ниво на бедност в областта и през 2019 г.

Пазар на труда

Икономическата активност в областта продължава да нараства през 2020 г. и традиционно остава над средната за страната. Този ръст обаче е съпроводен едновременно с намаляване на заетостта и повишаване на безработицата. Коефициентът на икономическа активност достига 74,7% (при 73,7% в страната), а този на заетостта – 67,7% (при 68,5% в страната).

Инвестиции

Преките чуждестранни инвестиции достигат 3,2 хил. евро/човек от населението и са петите най-високи в страната. По-високите вътрешни и външни инвестиции са съпроводени и от повишаване на обема на произведената в областта продукция до 24,9 хил. лв./човек. Габрово е втората област по усвояване на европейски средства (след столицата). Към 15 юни 2021 г. стойността на изплатените суми на бенефициенти по оперативните програми достига 3510 лв./човек (при 2217 лв./човек в страната). В рамките на областта най-много средства усвоява община Габрово – 4364 лв./човек.

Данъци и такси

Нивото на местните данъци е ниско и през 2021 г. Особено голяма е разликата в ставката за търговия на дребно. Усредненото й ниво в общините от област Габрово е 8,87 лв./кв.м (при 12,99 лв./кв.м в страната). Нивото на ставките за прехвърляне на собственост също е значително по-ниско в областта в сравнение с това в страната. В рамките на областта най-високо е данъчното облагане в община Габрово, а най-ниско – в общините Трявна и Дряново.

С пълния текст на анализа за област Габрово може да се запознаете в сайта на „Регионални профили: показатели за развитие“ на Института за пазарна икономика ТУК.

Още информация за икономиката на Габрово четете в бизнес портала biz.gabrovo.net

ПРЕДИШНИТЕ АНАЛИЗИ ЗА ГАБРОВО ОТ „РЕГИОНАЛНИ ПРОФИЛИ“:

ИПИ: Габрово е сред най-силно индустриалните области у нас преди пандемията

Още ли сме първенец по икономическо развитие – ИПИ с изследване за област Габрово през 2019 г.

Изследването на ИПИ за област Габрово за 2018 г.: ИПИ: София и Габрово са областите с най-добри икономически показатели

Изследването на ИПИ за област Габрово за 2017 г.: ИПИ: Област Габрово е отличник по икономически индикатори

Изследване на ИПИ за област Габрово за 2016 г.: ИПИ: Област Габрово е на второ място след столицата по икономическо и социално развитие


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Икономика

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.