Габровска област с най-висок БВП според ИПИ

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Явор Алексиев, ИПИГабровска област е с най-висок брутен вътрешен продукт на глава от населението в Северен централен район, пише в днешния си брой „100 вести“. Това сочат данните от изследването „Регионални профили: показатели за развитие“ на Института за пазарна икономика в София.

Според Явор Алексиев, икономист в ИПИ, това са последните данни, които не са отразени в областните стратегии за развитие до 2020 г. и включват първите месеци на 2014 г. В неговите коментари е  изключена област София-град.

Средно за страната БВП на глава от населението е 7 500 лева, като в Габровска област той е по-висок, отколкото са средните нива в Русе и в останалите области на СЦР.

По отношение пазара на труда Габровска област е единствената, която през 2013 г. има увеличение на средногодишното ниво на заетост. Става дума за данните за населението над 15 години и при по-задълбочено разглеждане на всички възрастови групи резултатът на Габрово е още по-добър от останалите области, тъй като тук се наблюдава най-негативната възрастова структура на населението.

Северен централен район се отличава от другите райони на страната с доминирането на области, които се справят добре с усвояването на евросредствата. Лидерът в това отношение е област Габрово.

Източник: в. „100 вести“, 25 юни 2014 г., „ИПИ: Габровска област с най-висок БВП”, автор Стефка Бурмова

Фотография: „100 вести“

100vesti-about


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Икономика

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.