КНСБ

93 безработни от област Габрово ще започнат работа по проект на КНСБ

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

КНСБ93 безработни лица от област Габрово ще започнат работа в следствие от проекта на КНСБ „Шанс за работа – 2015”, който стартира в началото на февруари като част от Националния план за действие по заетостта – 2015 г., финансиран от държавния бюджет. Безработните трябва да са регистрирани в „Бюрото по труда”, като ще бъдат обхванати две основни рискови групи – младежи до 24 години и възрастни над 50 години.

Безработните младежи ще се обучават по част от две професии. Едната е „Социален асистент подпомагане на деца”, като е необходимо бенефициентите да бъдат с основно и по-високо образование. Ще бъде сформирана група от 12 лица в Габрово и група от 15 лица в Севлиево. Втората професия, част от която ще усвояват безработни младежи е „Помощник – възпитател”, за която е необходимо лицата да са със средно или по-високо образование. Групи от по 12 лица ще се сформират в Габрово, Дряново и Трявна.

Младежите ще преминат през обучение по професионално ориентиране, мотивация и ключова компетенция „Работа в екип” и тогава ще бъдат професионално обучени в детските заведения. Партньори по проекта при тази целева група са съответните общини.

Втората група безработни са възрастни лица над 50 години с не по-ниско от основно образование, които след преминаване на обучение по мотивация и ключова компетенция „Работа в екип” ще получат знания по част от професията „Болногледач”. Ще се сформират две групи от по 15 лица в заведенията – партньори по проекта. Това са Домът за възрастни хора с физически увреждания в Габрово и МБАЛ „Стойчо Христов” – Севлиево.

По време на курса на лицата се полагат стипендии за присъствен ден, а след всеки преминат вид обучение ще получат сертификат. Удостоверение за успешно преминало професионално обучение ще получат бенефициентите, положили успешно изпит. Тогава на 40 % от тях ще се даде възможност да влязат в заетост за 3 месеца, като сключат договори със съответните работодатели. За периода на стажуване лицата ще получават минималната за страната работна заплата, която към момента е 360 лв.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Икономика

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.