Грамотите за отличието "Габровец на годината 2018" чакат своите носители © Габрово Daily

Габрово Daily награди Габровците на годината на тържествена церемония (СНИМКИ)

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Грамотите за отличието "Габровец на годината 2018" чакат своите носители © Габрово Daily
Грамотите за отличието „Габровец на годината 2018“ чакат своите носители © Габрово Daily

Първите 10 носители на отличието “Габровец на годината” бяха наградени на тържествена церемония в зала “Възраждане” на 21 декември. Церемонията беше открита от Момчил Цонев, инициатор на “Габровец на годината”, главен редактор на Габрово Daily и създател на общността “Бъдещност за Габрово”.

Сред отличените с приза “Габровец на годината” има личности със значим принос в различни обществени сфери. Според концепцията на отличието водещ критерий са добрите, достойните примери, дори на обикновените хора.

Габровци на годината 2018: Силният дух

Като габровци на годината бяха наградени хора със силен дух – 79-годишният Стоян Цонев, качил се на Хималаите, или спортистът Християн Стоянов, многократен носител на медали от международни и национални състезания за хора с увреждания.

Стоян Цонев получава отличието си "Габровец на годината 2018" © Габрово Daily
Стоян Цонев получава отличието си „Габровец на годината 2018“ © Габрово Daily
Спортистът Християн Стоянов получава отличието си "Габровец на годината 2018" © Габрово Daily
Спортистът Християн Стоянов получава отличието си „Габровец на годината 2018“ © Габрово Daily

Габровци на годината 2018: Габровските таланти сред учениците

Отличието заслужиха и двама ученици с медали от международни и национални олимпиади – Мартин Копчев и Ясен Пенчев. И двамата са възпитаници на ПМГ “Акад. Иван Гюзелев”. През тази година Мартин Копчев стана победител на Х годишни награди „Успелите деца на България“ на Фондация „Димитър Бербатов“. Завоюва и първо място в Международния конкурс по програмиране CodeIT, както и златен медал на X Международен есенен турнир по информатика.

Ученикът Мартин Копчев получава отличието си "Габровец на годината 2018" © Габрово Daily
Ученикът Мартин Копчев получава отличието си „Габровец на годината 2018“ © Габрово Daily

През февруари Ясен Пенчев стана световен шампион по математика, като печели Шампионската купа за VI клас на Тайландската международна математическа олимпиада.

Ученикът Ясен Пенчев получава отличието си "Габровец на годината 2018" © Габрово Daily
Ученикът Ясен Пенчев получава отличието си „Габровец на годината 2018“ © Габрово Daily

Габровци на годината 2018: Иновациите

“Габровец на годината” отличи предприемчивостта на младия габровски стоматолог Иво Априлов, който избира да се развива в родния си град и създава собствен стоматологичен кабинет. През тази година Иво направи първата принтирана зъбна протеза в България.

Стоматологът Иво Априлов получава отличието си "Габровец на годината 2018" © Габрово Daily
Стоматологът Иво Априлов получава отличието си „Габровец на годината 2018“ © Габрово Daily

Габровци на годината 2018: Благотворителност и добротворчество

Във фокуса на отличието бяха също така благотворителните кампании и добрите дела. Габровци на годината станаха Павлина Крумова, инициатор на “Габровски майки даряват надежда” и Цветелина Терзиева, инициатор на “Доброделие!”.

През 2018 г. габровските майки и Павлина Крумова проведоха няколко благотворителни инициативи в помощ на габровски абитуриенти, самотни възрастни хора, центровете за настаняване от семеен тип в Габрово.

Павлина Крумова ("Габровски майки даряват надежда") получава отличието си "Габровец на годината 2018" © Габрово Daily
Павлина Крумова („Габровски майки даряват надежда“) получава отличието си „Габровец на годината 2018“ © Габрово Daily

През октомври 2018 г. се случи социалното предизвикателство „Доброделие!“, в което се включиха младежи от града на възраст от 13 до 29 години.

Цветелина Терзиева ("Доброделие") получава отличието си "Габровец на годината 2018" © Габрово Daily
Цветелина Терзиева („Доброделие“) получава отличието си „Габровец на годината 2018“ © Габрово Daily

Габровци на годината 2018: Бизнесът

Като важен приоритет за града “Габровец на годината” отличи предприемачи, спомогнали през годината за откриването на нови работни места и нови производства – Божидар Бошнаков (Дигитална агенция FFW), Михаел Люке (“Габинвест”), Николинка Хинкова (“ЛС Тюбс”). През годината “Габинвест” и “ЛС Тюбс” откриха нови заводи с инвестиции от 14-15 млн. лв.

Галина Шишкова от "Габинвест" ЕООД получава отличието "Габровец на годината 2018" от името на Михаел Люке, собственик на фирмата © Габрово Daily
Галина Шишкова от „Габинвест“ ЕООД получава отличието „Габровец на годината 2018“ от името на Михаел Люке, собственик на фирмата © Габрово Daily
Николинка Хинкова ("ЛС Тюбс") получава отличието си "Габровец на годината 2018" © Габрово Daily
Николинка Хинкова („ЛС Тюбс“) получава отличието си „Габровец на годината 2018“ © Габрово Daily

Божидар Бошнаков беше отличен за дейността му като регионален мениджър на международната дигитална агенция FFW. Благодарение на усилията му преди две години агенцията отваря първия си офис извън София – именно в Габрово. Въпреки че, според философията на отличието, десетте финалисти са равнопоставени носители на отличието “Габровец на годината”, през последните дни публиката можеше да гласува за всеки един от тях във Фейсбук. Божидар Бошнаков спечели вота на публиката.

Божидар Бошнаков (FFW Габрово) получава отличието "Габровец на годината 2018" като победител в категорията "Вот на публиката" © Габрово Daily
Божидар Бошнаков (FFW Габрово) получава отличието „Габровец на годината 2018“ като победител в категорията „Вот на публиката“ © Габрово Daily

Извън тази десетка, Габрово Daily отличи с почетни грамоти две общности, които са се откроили с дейността си тази година. Те са били сред широкия кръг номинации, но малко не им е достигнало, за да имат единодушния вот на журито за десетката.

Габровци на годината 2018: Грамоти за две силни габровски общности

С грамота бяха отличени Весела Димитрова, Надя Колева и Ина Тотева от фейсбук групата “Габровски майки (и татковци)” – онлайн общност от родители, активна и в благотворителни начинания.

Весела Димитрова, Надя Колева и Ина Тотева от фейсбук групата “Габровски майки (и татковци)” с грамота от отличието "Габровец на годината 2018" © Габрово Daily
Весела Димитрова, Надя Колева и Ина Тотева от фейсбук групата “Габровски майки (и татковци)” с грамота от отличието „Габровец на годината 2018“ © Габрово Daily

Активното обединение на габровски ученици в благотворителните инициативи “Коледни внучета” и “Ангелски сърца” донесе почетни грамоти за ученическите съвети на СУ “Райчо Каролев”, СУ „Отец Паисий“, Национална Априловска гимназия, ПТГ „Д-р Никола Василиади“, ПГТ „Пенчо Семов“, ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, Център за работа с доброволци към Община Габрово и Младежки съвет по наркотични вещества. Учениците събраха средства с благотворителен концерт и кампания в училищата, за да зарадват самотни възрастни хора за празниците.

Учениците, организатори на благотворителните акции "Коледни внучета" и "Ангелски сърца" с грамота от отличието "Габровец на годината" © Габрово Daily
Учениците, организатори на благотворителните акции „Коледни внучета“ и „Ангелски сърца“ с грамота от отличието „Габровец на годината“ © Габрово Daily

Звездният водещ на церемонията беше известният габровски магьосник Дани Белев от “Quick Hands Project”. Негов помощник на сцената беше Васи от “Зумба с Васи”, а за тържествеността на обстановката допринесоха изпълненията на джаз певеца Цветомир Цанков.

Водещият на церемонията "Габровец на годината" Дани Белев от Quick Hands Project © Габрово Daily
Водещият на церемонията „Габровец на годината“ Дани Белев от Quick Hands Project © Габрово Daily
Джаз музикантът Цветомир Цанков на церемонията "Габровец на годината" © Габрово Daily
Джаз музикантът Цветомир Цанков на церемонията „Габровец на годината“ © Габрово Daily

Като подарък към всички присъстващи на церемонията беше прожектиран и най-новия документален филм за града – “Оптимистична теория за Габрово”, режисиран от Момчил Цонев и заснет по време на третото издание на фестивала за улични изкуства 6Fest през октомври 2018 г.

Тържествена церемония за отличието "Габровец на годината" 2018
Тържествена церемония за отличието „Габровец на годината“ 2018

Събитието се случи с подкрепата на Община Габрово и с медийното партньорство на “100 вести”.

“Габровец на годината 2018” стана реалност с помощта на „AMK Задвижваща и управляваща техника“, „Ножаров Авто“, Детски център по ментална аритметика „SmartyKids“, Интернет магазин за сладкарска декорация rocake.com, „Проект сървис“, „Еридан – производство на работно и предпазно облекло“, Социално предприятие „Майсторилница“, Рекламна агенция „Вис Арт“.

Повече подробности за първите носители на отличието „Габровец на годината“ може да прочетете тук


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories ГабровциТЕ За Габрово Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.