Почина габровският футболист и треньор Тодор Тодоров

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

На 64 години почина габровският футболист и треньор Тодор Тодоров, съобщиха от sport-gabrovo.com.

Тодоров е роден на 14 юни 1955 г. в село Германово, Русенско, но още като малък се мести със семейството си в Габрово. За футбола го открива Стефан Датков и впоследствие преминава през всички гарнитури на „Чардафон-Орловец“. В мъжкия отбор на клуба, който по това време се състезава в „А“ група, само на 17 години, Тодоров се изправя в битка със звезди на родния футбол като Динко Дерменджиев, Петър Жеков, Георги Тодоров, Петко Петков и др.

През 1974 г. година Тодоров е част от юношеския национален отбор на страната, който печели европейско злато на финалите в Малмьо, Швеция. В битката за шампионската титла България побеждава Югославия с 1:0 с попадение на Красимир Манолов, а головият пас е именно на Тодор Тодоров.

По време на военната служба е привлечен от отбора на Славия, в който негови съотборници са Андрей Желязков, Чавдар Цветков, Боби Григоров, Милчо Евтимов, Костас Исакидис, Иван Илиев и т.н. Въпреки че „белите“ настояват да остане при тях, Тодоров отново се връща в местния отбор на Габрово. Футболният му път преминава и през съставите на „Ботев“ (Враца) и „Светкавица“ (Търговище). В кариерата си има изиграни над 450 шампионатни мача, от които над 100 в „А“ група.

Тодоров е бил и треньор на представителния отбор на Габрово. По негово време отборът печели Купата на Аматьорската лига през 2002 г. и влиза в „Б“ група.

Драматичен театър Габрово публикува прощален спомен за Тодор Тодоров, който беше и техен колега:

„С огромна тъга в сърцата споделяме вестта за внезапната кончина на нашия колега, обичания от всички ни, театър-майстора Тодор Тодоров. Тошко беше от онези хора, които винаги ще ти се отзоват, ще се включат да ти помогнат без да търсят нещо в замяна. Умееше бързо да организира екипа и работата си, предвиждаше и плануваше къде и какво е необходимо да се свърши, за да няма неуместни спънки в цялостния процес по правене на театър. Винаги намираше решение в трудни ситуации и не се боеше от предизвикателства. Като добър екипен играч работеше в името на общата ни кауза – да създаваме качествени културни продукти, стойностни събития, театър, който следва високи професионални стандарти и не търси комерсиална слава.

Габровци познават Тошко като майстор на спорта, голяма футболна легенда с национално и регионално значение. Играл е за местния клуб „Чардафон-Орловец“, за отбора на „Славия“ (София), „Ботев“ (Враца) и „Светкавица“ (Търговище). В кариерата си има изиграни над 450 шампионатни мача, от които над 100 в „А“ група. Паметна остава победата му през 1974 г., когато е част от юношеския национален отбор по футбол на страната, който печели европейската титла на финалите в Малмьо, Швеция. Тогава България побеждава Югославия с 1:0 с попадение на Красимир Манолов, а головият пас е именно на Тодор Тодоров. Той е работил и като треньор на представителния отбор на Габрово. Неговото име се свързва със спечелената Купа на Аматьорската лига през 2002 г. и влизането на отбора в „Б“ група. Тошко ни напусна само месец преди да навърши 65 години. Светлина по пътя ти, шампионе, и мир на душата ти!“


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories ГабровциТЕ

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.