Отличие на Габрово Daily "Габровец на годината"

Това са 10-те носители на отличието „Габровец на годината“

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

10-те носители на отличието "Габровец на годината" 2018
10-те носители на отличието „Габровец на годината“ 2018

На 11 декември бяха обявени десетте носители на отличието “Габровец на годината”, което за първи път ще бъде връчено от медията Габрово Daily и общността “Бъдещност за Габрово” на официална церемония на 21 декември от 18:00 ч. в зала “Възраждане” в Габрово, вход свободен. Церемонията на 21 декември се осъществява с подкрепата на Община Габрово и вестник „100 вести“.

Носителите на отличието по азбучен ред са Божидар Бошнаков, Иво Априлов, Мартин Копчев, Михаел Люке, Николинка Хинкова, Павлина Крумова, Стоян Цонев, Християн Стоянов, Цветелина Терзиева, Ясен Пенчев.

Сред отличените има личности със значим принос в различни обществени сфери: двама ученика с медали от международни и национални олимпиади – Мартин Копчев и Ясен Пенчев; предприемачи, спомогнали през годината за откриването на нови работни места и нови производства – Божидар Бошнаков (FFW), Михаел Люке (“Габинвест”), Николинка Хинкова (“ЛС Тюбс”); инициатори на благотворителни кампании и добри дела – Павлина Крумова (“Габровски майки даряват надежда”), Цветелина Терзиева (“Доброделие!”); хора със силен дух като 79-годишният Стоян Цонев, качил се на Хималаите, или спортистът Християн Стоянов, многократен носител на медали от международни и национални състезания за хора с увреждания; предприемчив млад габровец, който избира да се развива в родния си град и създава собствен стоматологичен кабинет (Иво Априлов).

Присъединете се към Фейсбук събитието за церемонията ТУК.

Момчил Цонев: „Габровец на годината“ насърчава добрите примери в обществото

„Философията на отличието “Габровец на годината” на Габрово Daily и “Бъдещност за Габрово” е да обединява, не да разделя. По тази причина се въвежда равнопоставеност на отличените. С отличието “Габровец на годината” желаем да насърчим добрите примери, а не да поставим в конкуренция кой е по-добър – ученикът, спечелил олимпиада, или човекът, направил добро в благотворителна акция. За нас “Габровец на годината” е мотивация да популяризираме и предадем на другите заряда на доброто и успеха“ – споделя Момчил Цонев, създател на Габрово Daily и инициатор на отличието „Габровец на годината“.

10-те носители на отличието „Габровец на годината“ в детайли

Божидар Бошнаков

Божидар Бошнаков (FFW) - носител на отличието "Габровец на годината" 2018
Божидар Бошнаков (FFW) – носител на отличието „Габровец на годината“ 2018

Преди две години Божидар Бошнаков успява да създаде първия офис на международната дигитална агенция FFW извън София – именно в Габрово. С появата на офиса в Габрово Божидар успява да върне млади специалисти да работят в Габрово, а също така да привлече в малкия град и негабровци. За две години екипът на FFW Габрово се увеличава 4 пъти – в началото са 6 души, а сега офисът на централно място в Габрово е с 25 души.

Иво Априлов

Иво Априлов - носител на отличието "Габровец на годината" 2018
Иво Априлов – носител на отличието „Габровец на годината“ 2018

През 2018 г. младият габровски стоматолог Иво Априлов направи първата принтирана зъбна протеза в България. Технологията на 3D принтерите навлиза все по-силно в стомалогията и медицината. От три години Иво е избрал да се развива в Габрово и има собствен стоматологичен кабинет в града.

Мартин Копчев

Мартин Копчев - носител на отличието "Габровец на годината" 2018
Мартин Копчев – носител на отличието „Габровец на годината“ 2018

Мартин Копчев е ученик в Природо-математическа гимназия “Акад. Иван Гюзелев” в Габрово. През 2018 г. сред най-големите постижения на Мартин са победител на Х годишни награди „Успелите деца на България“ на Фондация „Димитър Бербатов“, област „Наука“, възраст 5-8 клас; първо място в Международен конкурс по програмиране CodeIT 2018, София; златен медал на X Международен есенен турнир по информатика, Шумен. През състезателната 2018 година Мартин е участвал в 23 национални и международни състезания и олимпиади по информатика и математика, като има спечелени 16 първи места; 7 златни медала; 4 сребърни медала; 2 бронзови медала; 1 първа награда; 23 грамоти.

Михаел Люке

Михаел Люке ("Габинвест") - носител на отличието "Габровец на годината" 2018
Михаел Люке („Габинвест“) – носител на отличието „Габровец на годината“ 2018

Михаел Люке е собственик на “Габинвест” ЕООД в Габрово и на дружеството-майка – Blaser Group GmbH в Германия. На 21 септември 2018 г. „Габинвест“ ЕООД откри нов завод за производство на ловно и спортно оръжие в Габрово. Изграждането на предприятието започна през месец април миналата година, а инвестицията в строителство и оборудване е на стойност близо 15 млн. лева. За последната година броят на служителите в завода е нараснал със 17 %. Габровската компания „Габинвест“ ЕООД е в топ 10 на металообработващите фирми в България.

Николинка Хинкова

Николинка Хинкова ("ЛС Тюбс") - носител на отличието "Габровец на годината" 2018
Николинка Хинкова („ЛС Тюбс“) – носител на отличието „Габровец на годината“ 2018

Николинка Хинкова е председател на Борда на директорите на “ЛС Тюбс” и член на Съвета на директорите на „Мехатроника” АД. На 15 март 2018 г. в Габрово се откри новият завод на “ЛС Тюбс” за туби, съвместна българо-израелска инвестиция на стойност близо 14 млн. лв. Новият завод произвежда екструдирани туби, предназначени за опаковане на висша козметика, каквото към момента е без аналог в България.

Павлина Крумова

Павлина Крумова ("Габровски майки даряват надежда") - носител на отличието "Габровец на годината" 2018
Павлина Крумова („Габровски майки даряват надежда“) – носител на отличието „Габровец на годината“ 2018

Павлина Крумова създава фейсбук групата “Габровски майки даряват надежда” и около нея се оформя общност от майки, които започват и реални благотворителни инициативи. През януари 2018 г. майките подкрепят абитуриенти – те събират запазени бални облекла и аксесоари, които да предоставят на габровски зрелостници в нужда. През март 2018 г. е първото благотворително събитие, което събира на живо габровките от фейсбук групата – „Габровски баби ни учат на Великденски традиции“. През декември 2018 г. „Габровски майки даряват надежда“ подемат празнична благотворителна кауза – да украсят с коледна и новогодишна украса центровете за настаняване от семеен тип в Габрово.

Стоян Цонев

Стоян Цонев - носител на отличието "Габровец на годината" 2018
Стоян Цонев – носител на отличието „Габровец на годината“ 2018

На 79-годишна възраст Стоян Цонев от Габрово предприема през април 2018 г. изкачване на върхове в Непалските Хималаи на височина над 5000 м. По професия той е машинен инженер, работил е в габровски заводи като „Болшевик“ (по-късно „Инструмент“) и „Текстилмаш“. След пенсионирането си работи на Узана – като хижар, в информационния център, като помощник в хижи и хотели. Често участва и в туристически планинарски екскурзии – в Пирин, Стара планина, Родопите. Стоян Цонев е пример за това, че дори на пенсионна възраст човек може да бъде активен и да предприема нови и смели начинания.

Християн Стоянов

Християн Стоянов - носител на отличието "Габровец на годината" 2018
Християн Стоянов – носител на отличието „Габровец на годината“ 2018

През август 2018 г. габровският лекоатлет Християн Стоянов стана европейски шампион в бягането на 1500 метра, група T46, на първенството за хора с физически увреждания в Берлин. Християн Стоянов е Спортист на Габрово за 2014, 2015, 2016 и 2017 г. Християн е пример, че физическото увреждане не е пречка по пътя към успеха, ако си мотивиран и полагаш усилия.

Цветелина Терзиева

Цветелина Терзиева ("Доброделие") - носител на отличието "Габровец на годината" 2018
Цветелина Терзиева („Доброделие“) – носител на отличието „Габровец на годината“ 2018

През октомври 2018 г. Цветелина Терзиева от сдружението “Мечти и отбори” реализира в Габрово социалното предизвикателство „Доброделие!“, в което се включват младежи от града на възраст от 13 до 29 години. Сред добрините, които младежи от Габрово правят в рамките на месец са: почистване на градинки, засаждане на дървета, обновяване на запустели места за отдих, разходка с кауза за момче, което се движи само в инвалидна количка, благотворителен базар, след който със събраните средства са закупени 20 комплекта детски чаршафи за детското отделение на габровската болница.

Ясен Пенчев

Ясен Пенчев - носител на отличието "Габровец на годината" 2018
Ясен Пенчев – носител на отличието „Габровец на годината“ 2018

Ясен Пенчев е ученик в седми клас в ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ – Габрово. През февруари 2018 г. Ясен става световен шампион по математика, като печели Шампионската купа за VI клас на Тайландската международна математическа олимпиада (TIMO). Сред международните постижения на Ясен през тази година са: златен медал и купа „The Star of the World” от Световното математическо състезание в Сеул (Южна Корея); Първа награда, 6 клас, от Международната Сингапурска и Азиатска ученическа олимпиада (SASMO); High Distinction (в група 5 и 6 клас), 41-то Австралийско математическо състезание (АМС).

Тристепенна селекция и национално жури за отличието „Габровец на годината“. Гласуваме за „Вот на публиката“

Какви бяха критериите и правилата за отличието “Габровец на годината” може да прочетете ТУК. Подробности за националното жури, част от процеса по селекция на финалните номинации, както и как да гласувате за победител в категорията „Вот на публиката“ четете ТУК.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories ГабровциТЕ

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.