Напусна ни музеологът проф. Симеон Недков

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Почина проф. д. изк. Симеон Недков, дългогодишен преподавател и ръководител на Катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика“ във Философския факултет на Софийски университет, съобщиха от Алма Матер. Той положи основите на науката Музеология в Софийския университет и страната със своите монографии „Музеи и музеология“ (1998), „Музеи на открито“ (2000), „История на музейното дело в България“ (2006), „История на художествените музеи“ (2013).

Симеон Недков е роден на 1 юни 1953 в Габрово. През 1978 г. завършва специалност „История“, втора специалност „Философия“ и специализация „Етнография“ в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Трудовият стаж на проф. изк. Симеон Недков в Софийския университет преминава през всички степени на академичното израстване, като от 1990 до 1999 г. е главен асистент, от 1999 г. е доцент по музеология, от 2007 г. – доктор на изкуствознанието, а от 2009 г. – професор по история на музеите.

Проф. д. изк. Симеон Недков участва с доклади в редица международни и национални научни прояви. Научен ръководител е на международни конференции – Международната онлайн конференция, организирана съвместно от катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика”, Софийския университет, и Орловския държавен институт за изкуства и култура, Русия, Катедра по история и музейно дело и Катедра по информатика и документалистика (2011, 2012 г.); Втората регионална научна конференция на Международния съвет на музеите за Югоизточна Европа (Ниш, Република Сърбия, 2012 г.) и др.

Проф. д. изк. Симеон Недков е признат учен и експерт в областта на музейното дело и музеологията в национален и международен мащаб. Бил е Член на Международния съвет на музеите – Париж; Зам.-председател на Българския национален комитет на Международния съвет на музеите; Научен секретар на Експертния съвет по музейно дело към Министерство на културата; Главен Секретар на „Форум за Приятелство България – ЮАР”; Директор на музея за история на Софийския университет „Св. Кл. Охридски” (1992-1996 г.) и Завеждащ Републиканския научно-методически център по музеезнание при Националния исторически музей (2000-2001).


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories ГабровциТЕ

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.