Национална Априловска гимназия - Габрово

Момчил Цонев създаде образователен метод, вдъхновен от миналото на Габрово

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Фрагмент от паметника на Васил Априлов в Габрово © Габрово Daily
Фрагмент от паметника на Васил Априлов в Габрово © Габрово Daily

Общественикът Момчил Цонев създаде нов образователен и общностен метод, вдъхновен от миналото на Габрово. Методът е насочен към неформалното образование и ще бъде представен за първи път именно в Габрово на младежки форум на 10 ноември 2018 г., част от третото издание на уличния фестивал 6Fest.

Подробности кои явления от историята на Габрово са вдъхновили Момчил Цонев за новия метод, както и какво представлява той в детайли ще бъдат обявени след приключване на младежкия форум на 10 ноември. След Габрово методът ще бъде представен и в София.

Сред основните принципи на образователния метод са:

  • Няма учител (ментор) – всеки е едновременно учител и ученик
  • Споделяне на умения, знания и истории – никой не трябва да прекъсва веригата. Ако си получил, трябва и да предадеш
  • Незабавно действие – всяко намерение и идея трябва да бъдат последвани от незабавно действие в рамките на 24 часа
  • Движението напред се ръководи от принципите за Труд и Постоянство, а целта – от принципите за Успех, Щастие и Бъдещност

„Това е образователен метод, който се базира върху примера и опита от габровското минало още от Възраждането. Идеята за метода се роди още през 2016 г., но сега дойде времето той да бъде приложен на практика. Младежи от Габрово ще имат шанса да бъдат първите, които реално се запознаят с него. Целта му е създаването на активна общност и по-ефективното образование извън училище“ – споделя Момчил Цонев.

Не е случайно, че именно Цонев е автор на метод, основан върху историята. Той е автор на поредицата от исторически издания „Габрово – живият град“ заедно с историка Даниела Цонева, както и на едноименната Фейсбук страница. Най-популярната книга от поредицата е „Имало едно време в Габрово“.

Младежи от Габрово могат да кандидатстват за форума

Младежкият форум, на който Момчил Цонев ще представи новия метод, ще се състои на 10 ноември 2018 г. До 30 октомври 2018 г., сряда, младежи от Габрово на възраст от 14 до 30 години имат възможност да кандидатстват за участие, като попълнят онлайн формуляр ТУК.

Момчил Цонев е сред 20-те най-изявени млади личности на България за 2018 г., отличен за културния му принос към Габрово. Създател на първия Международен фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest, първата онлайн енциклопедия за Габрово Gabrovowiki, първата компютърна игра за Габрово Gabroville, най-популярния клип за Габрово „Щастливо Габрово“. Автор е на 4 книги за града – „Имало едно време в Габрово”, „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)”, „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов” (трите в съавторство с историка Даниела Цонева) и „Снежно Габрово за деца”. Създател и главен редактор на онлайн медията Габрово Daily, портала Gabrovo.net и бизнес портала biz.gabrovo.net. Завършил е Националната Априловска гимназия. Бакалавър по журналистика и магистър по културология в СУ „Св. Климент Охридски“. Докторант по онлайн журналистика в Софийския университет. Носител на наградата на Община Габрово „Златен Хирон“ за принос в развитието на града (2004).

Форумът е част от инициативите, свързани с третото издание на фестивала за улични изкуства 6Fest. Проектът „Фестивал 6Fest Щастливо Габрово“ на Сдружение “Обществен комитет “Васил Левски” – Габрово”, част от който е и младежкият форум, се реализира по Програма „Младежки дейности“ с финансовата подкрепа на Община Габрово.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories ГабровциТЕ

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.