Момчил Цонев с първи национален сайт – Stornik.org за родови и селищни истории

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Създателят на Габрово Daily Момчил Цонев стартира първия си национален сайт stornik.org, в който издирва и публикува лични, семейни, родови и селищни истории от цялата страна. Сайтът е част от начинанието “Имало едно време в България”, което той започва през 2018 г. и определя като “експеримент за написването на най-голямата колективна история на България”.

Сайтът “Сторник” има два основни раздела – единият е за истории от цялата страна, а другият носи името “Стародумци” по едноименното начинание на габровеца за популяризиране на старите думи в нашия език. В “Сторник” вече се публикуват истории от цялата страна, като сред любопитните автори е 84-годишният краевед Иван Зрънчев от с. Цървище, Дупнишко. “Сторник” е отворен за партньорства и с културни организации и музеи, като първият музей партньор е Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян.

Как да публикувате история в „Сторник“?

Всеки може да предложи история в “Сторник”, като пише на електронната поща info@stornik.org или публикува от свое име във Фейсбук групата “Имало едно време в България”. Няма ограничение за епохата, тематиката и географския регион. „Сторник“ има и собствена страница във Фейсбук, която може да последвате ТУК.

Това не е първото историческо начинание на Момчил Цонев, известен с поредицата “Габрово – живият град”, новия сайт gabrovomuseum.bg и още много културни проекти. Цонев е завършил журналистика и културология в Софийския университет, а в момента е докторант по онлайн журналистика. Създател е на Габрово Daily. През 2019 г. Момчил Цонев беше обявен от Международната младежка камара за една от 10-те най-изявени млади личности на България на годината. Заради културния му принос към родния град Габрово Цонев е отличен и в шестото издание на проекта “40 до 40” млади лидери.

От родовите истории до поредицата „Габрово – живият град“

През 90-те, само на 10-годишна възраст, Момчил Цонев започва да записва народни песни на село, на 12 – родовата история на своето семейство, а в следващите години с диктофон, лентов фотоапарат и тетрадка посещава възрастни хора в севлиевското село Горна Росица и записва истории, обичаи, песни, стари думи, прави родословни дървета. Години по-късно, през 2008-2012 г. заедно с майка си, историка Даниела Цонева, написват и издават четири книги в историческата поредица “Габрово – живият град”, сред които “Имало едно време в Габрово”, „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)”, „Снежно Габрово за деца”, „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов”. През 2010 г. създава и първата Фейсбук страница на историческа тематика за родния си град – отново под името “Габрово – живият град”. През 2013 г. създава Онлайн енциклопадия на Габрово Gabrovowiki по световния модел на Уикипедия.

През март 2018 г. решава да пренесе интереса си към малките истории и онлайн – чрез “Имало едно време в България”, чието заглавие е препратка към първата му историческа книга “Имало едно време в Габрово”. Година по-късно, през март 2019 г., създава и Фейсбук страницата “Стародумци”, а в момента развива и най-новия исторически сайт за нашия град “Онлайн музей на Габрово” gabrovomuseum.bg.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Момчил Цонев стартира “Онлайн музей на Габрово” gabrovomuseum.bg


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories ГабровциТЕ

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.