Момчил Цонев

Момчил Цонев: „Време е просветените и можещите да се обединят срещу хората на празните думи“

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Момчил Цонев
Момчил Цонев

В. „100 вести“, 30 юни 2018, бр. 149, с. 5. Интервю на Вела Лазарова

Момчил Цонев е сред 20-те най-изявени млади личности на България за 2018 г., отличен за културния му принос към Габрово. Създател на първия Международен фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest, първата онлайн енциклопедия за Габрово Gabrovowiki, първата компютърна игра за Габрово Gabroville, най-популярния клип за Габрово „Щастливо Габрово“. Автор е на 4 книги за града – „Имало едно време в Габрово”, „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)”, „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов” (трите в съавторство с историка Даниела Цонева) и „Снежно Габрово за деца”. Създател и главен редактор на онлайн медията Габрово Daily. Бакалавър по журналистика и магистър по културология в СУ „Св. Климент Охридски“. Докторант по онлайн журналистика в Софийския университет. Носител на наградата на Община Габрово „Златен Хирон“ за принос в развитието на града (2004).

Отличиха Ви сред 20-те най-изявени млади личности на България за 2018 г. Какъв беше поводът?

Отличието е в категория „Културно постижение“ заради културния ми принос към Габрово. Присъжда се от младежката организация Junior Chamber International в България, част от световна мрежа в над 100 държави. Най-ценното за мен е, че отличието идва отвън, а не е на местно ниво. Журито включваше големи имена от различни сфери на обществения живот. Така оценката е най-обективна и не се влияе от местна конюнктура. За да стигна до Топ 20, журито е оценило моите проекти и инициативи, развили културата и туризма на Габрово – 6Fest, Gabrovowiki, Gabroville, „Щастливо Габрово“, четирите книги за миналото на Габрово в съавторство с Даниела Цонева, Габрово Daily, biz.gabrovo.net. Това е първата награда, която получавам за работата ми през последните най-активни години от 2007 г. насам. (Вижте новината тук)

The Outstanding Young Persons of Bulgaria - TOYP Bulgaria - "Най-изявените млади личности на България“ 2018
The Outstanding Young Persons of Bulgaria – TOYP Bulgaria – „Най-изявените млади личности на България“ 2018

През май организирахте втория Международен фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest? Каква е оценката Ви?

Фестивалът за улични изкуства 6Fest събра артисти и зрители от цяла България и чужбина. Като магнетично и приказно определяха зрителите най-мащабното събитие –  светлинният карнавален парад на Театър на огъня и сенките “Fireter” на 20 май. За първи път в Габрово организирахме  безплатна туристическа обиколка на центъра Gabrovo Free Tour, за която имаше гости чак от Германия. Имахме циркови улични артисти от София, Венецуела и Унгария, които събраха двойно повече публика от миналогодишното издание на 6Fest. За втори път 6Fest се случи с финансовата подкрепа на Община Габрово по Програма Култура 2018. (Вижте 6Fest във Фейсбук тук)

Голямата цел с продължаването на 6Fest е Габрово да се превърне в Столица на уличните изкуства, както е и Столица на хумора.

Как Габрово може да стане Столица на уличните изкуства?

Уличното изкуство тук е традиция – още от народния празник от 19 век „Олелийня“. Днес най-мащабното улично изкуство в града е Карнавалът. Моята амбиция е фестивалът 6Fest да се утвърди като един от най-популярните фестивали у нас за улично изкуство. Но и да върне на Габрово духа на уличното изкуство. А това може да се случи чрез другата ми мечта – да създам международен резидентен център за изкуства в Габрово, в който да живеят и творят артисти от цял свят.

Габрово има красива природа, лишен е от стреса на големия град, намира се в самия географски център на България. В близост до красивата Стара планина, но и до исторически места като Велико Търново, Шипка… Това го превръща в онзи малък оазис, където артистът може да се уедини да твори и когато е готов, да излезе и да представи творбата си пред публиката в Габрово или сравнително лесно да стигне до която и да е друга точка на страната.

Не е ли малко Габрово за международен резидентен център за изкуства?

Не е. И отговорът е в историята на Габрово. Историческите скокове са се случвали чрез еволюция с революционен заряд. Не чрез нетрайни революции, които идват стихийно и унищожават всичко старо, за да наложат нещо ново. Трайните исторически скокове са правени от революционери с ясно съзнание за еволюцията на нещата, за историческите процеси. Априлов е революционер, който променя българското образование през Възраждането – но го прави в Габрово, където през 19 век вече има заможни занаятчии и търговци, обикалящи три континента в Османската империя, които са имали нужда и от образователно възраждане. Индустриалците на Габрово след 1878 г. също са революционери – те знаят, че бъдещето принадлежи на фабриките, а не на работилниците. Но са със съзнание за еволюционните процеси – те самите са синове на занаятчии и са започнали своя път като занаятчии. И като казвам сега, че мечтая за Габрово като Столица на уличните изкуства, това е революция, но със съзнание за миналото и духа на града, за културните процеси още от 19 век насам.

Благодарение на Вас Габрово има компютърна игра и онлайн енциклопедия, каквито други градове в България нямат…

Това са два от моите проекти, които в най-пълна степен са с културен принос за Габрово и за страната. През 2013 г. създадох първата Онлайн енциклопедия Габрово – Gabrovowiki, по световния модел на безплатната енциклопедия Уикипедия. Gabrovowiki съдържа статии в няколко големи тематични категории като история, архитектура, образование, бизнес и др. и постоянно се разраства. (Посетете Gabrovowiki тук)

Gabroville е първата историческа градска компютърна игра у нас, която създадох през 2015 г. В българска и английска версия се представят най-уникалните, най-габровските факти и места. Написах сценарий за играта, изцяло вдъхновен от нашия град. Космически „габровец“ от астероида Планета Габрово тръгва на междузвездно пътешествие с ракетата си. Той обаче се приземява без гориво в град Габрово. И тук се изправя пред редица препятствия, които трябва да преодолее. (Играйте на Gabroville тук)

Първата компютърна игра за Габрово Gabroville
Първата компютърна игра за Габрово Gabroville

Габрово е градът на първите неща. Наша е максимата „Когато по света се заговори за нещо, в Габрово то вече се прави“. Тази страст да бъдеш първи, да бъдеш новатор води и мен. Пътят на новаторите е труден, но ние трябва да приличаме поне малко на великите габровци като Априлов, Калпазанов и Семов и да бъдем техни продължители.

Вече 4 години клипът „Щастливо Габрово“ продължава да е най-популярният клип за Габрово в YouTube. Как постигнахте този успех?

„Щастливо Габрово“ е първият ми досег с уличните изкуства. През 2014 г. имахме общо 5 снимачни дни на най-популярните места в Габрово от историческия център до „Етър“-а. Трябваше да организирам около 180 души участници в снимките и професионален снимачен екип. Това беше и първият тест дали мога да се справя с фестивален тип събитие и 3 години по-късно приложих този опит в организацията на 6Fest.

Създадох „Щастливо Габрово“ по световен модел с музиката на песента “Happy” („Щастлив“) на Фарел Уилямс. Поканих 17 от най-добрите художествени и спортни формации в Габрово – сред тях бяха шоу балет „Магия“, клуб за спортни танци „Ритмика“, танцова школа „Лиана“, ансамбъл „Сивек“, Огнена формация „F.I.M.S.”, „Underground Riders“ и още много. Усмихнатите и лъчезарни деца и младежи на Габрово танцуваха, а камерата улови най-красивите места на нашия град – това е формулата на успеха на този клип. Той създаваше щастие у всеки – дори в „Етър“-а в снимките се включиха туристи от Австралия и Нова Зеландия. В интернет клипът стигна до зрители на 6 континента и за Габрово научиха от Япония през Европа до САЩ, Канада и Южна Америка.

На 10 години стана поредицата книги „Габрово-живият град“, която започнахте с Даниела Цонева през 2008 г. с „Имало едно време в Габрово“. Какво още включва?

Започнахме да пишем заедно с майка ми, историка Даниела Цонева. Първата книга „Имало едно време в Габрово“ е най-голямата илюстрована история на Габрово. След нея в поредицата излязоха още 3 книги.

„Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” (2010 г.) за първи път събра в една книга оригиналните текстове и анализ на 22 чуждестранни и 12 български пътеписи от 1662 г. до Освобождението.

„Снежно Габрово за деца” (2011 г.) е първата детска книга за историята на Габрово. За първи път в самостоятелно издание отпечатахме „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов” (2012 г.).

Историческа поредица "Габрово - живият град". Автори: Момчил Цонев, Даниела Цонева
Историческа поредица „Габрово – живият град“. Автори: Момчил Цонев, Даниела Цонева

Огромни благодарности трябва да изкажа на нашия издател от София Румен Баросов и Фондация за българска литература.

Успоредно с тази книжна поредица, през декември 2010 г. създадох първата Facebook страница за габровска история – „Габрово – живият град“. Чрез книгите, страницата и историческите статии в Габрово Daily успях да възкреся интереса към местната история и днес виждам, че имам много последователи в популяризирането на исторически факти за града онлайн.

Книгите от поредицата „Габрово – живият град“ са получили една единствена награда, но тя е най-голямата, която никоя институция не може да връчи – наградата да бъдат сред най-четените, най-популярните и най-търсените книги.

Да останем на историческа тема. През 2017 г. успяхте да направите от концерт-спектакъл за Васил Левски вълнуващо преживяване с млади хора.

С Обществен комитет „Васил Левски“ – Габрово и Община Габрово организирахме концерт-спектакъла „Годината на Левски“ за 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата.

Концерт-спектакъл "Годината на Левски" © Радослав Първанов
Концерт-спектакъл „Годината на Левски“ © Радослав Първанов

Заложих в „Годината на Левски“ на нов и съвременен подход към историята –  мултимедиен спектакъл, с рецитал на стихове за Левски от театралната трупа към НЧ „Христо Смирненски – 1949” – кв. Русевци, музикални и танцови изпълнения на любими песни на Левски от ансамбъл „Габровче“, късометражен филм, откъси от игрални филми за Апостола, мултимедия за връзката на Апостола с Габрово. Успях да привлека партньорството на националното сдружение „Българска история“. (Вижте новината тук)

Освен с история и изкуства се интересувате и от предприемачество. Разкажете за първия видео бизнес портал на Габрово.

Бизнес порталът biz.gabrovo.net се появи през 2015 г.  по проект, наречен „Дестинация Успех“, за да представи 20 видеоинтервюта с едни от най-големите съвременни габровски предприемачи. Исках да разкрия историите, предизвикателствата и поуките на съвременния бизнес в Габрово.  Направихме интервютата заедно с ученици от Националната Априловска гимназия, които изучават журналистика. Името на проекта не е случайно – „Успех“ е името на фабриката на Пенчо Семов.

Никой преди мен не беше правил подобна поредица от бизнес видеоинтервюта, които да са достъпни свободно за гледане в интернет. Днес порталът представя и новини за икономиката на Габрово и е част от моята медийна група сайтове, сред които са също така Габрово Daily, порталът за Габрово Gabrovo.net, онлайн телевизията Gabrovo.net TV.

От началото на тази година се впуснахте в ново начинание – докторантура в Софийския университет. Защо?

От 2010 г. се занимавам с дигитален маркетинг и PR в София, през 2014 г. създадох и собствена новинарска медия Габрово Daily. Темата на докторантурата ми е онлайн журналистика.  Моето верую е, че в работата не мога да си позволя нищо по-малко от най-качествения продукт. С титлата доктор ще бъда най-професионално подготвеният действащ журналист в областта. Също както развих магистратурата си по съвременни изкуства в реална практика чрез проектите си – така теоретично и практически съм един от малкото специалисти по културен и арт мениджмънт в Габрово.

Имате ли любим девиз, от който се водите?

Девизът на Габрово е „Труд и постоянство“. Още първият габровски индустриалец Иван К. Калпазанов обичал да казва „Труди се, постоянствай, не бой се“. След него Пенчо Семов превърнал в свой девиз „Любов, труд и постоянство“.

През 2015 г. за първи път в името на свой проект използвах мото, което усещам като дълбоко свързано с работата ми и днес – „Изкуство, труд и постоянство“.

Обичам да перифразирам и една мисъл на Кенеди – Не питайте какво Габрово може да направи за вас, а се запитайте какво вие можете да направите за Габрово.

Има ли личности, на които се възхищавате и следвате техния пример?

В миналото търся какви са поуките за днешния ден. Помислете само за силното местно развитие още от Възраждането. В Габрово, а не в София, Пловдив, Варна или Русе се появява първото новобългарско светско училище през 1835 г. По време на Руско-турската война от 1877-1878 г. дошлите в Габрово руски офицери и доктори се дивят каква великолепна гимназиална сграда с европейска архитектура има в този балкански поробен град (Априловската гимназия). След Освобождението до национализацията през 1947 г. Габрово е един от най-големите индустриални центрове в страната. И през ум не им е минавало на тогавашните индустриалци, че ако искат да правят бизнес, трябва да е непременно в София.

Историята дава още един важен пример – за силата и значението на просветените личности и индустриалци. Днес сякаш бизнесът е забравил за една изконна своя същност освен търговската печалба – обществената полза. Габровските индустриалци преди 1944 г. са имали дълг да подпомагат културното, образователното и социалното развитие на града. Без помощта на държавата, каквато тогава и няма, Васил Априлов, последван от Н. Ст. Палаузов, инициира създаването на първото новобългарско училище с национално значение. През 1898 г. вече има свободна българска държава. Но не държавата или общината, а известни стопански и обществени дейци създават Комитет за построяване на театрално-библиотечно здание (Театъра в Габрово). Пенчо Семов построява училище в родното си село Цвятковци, купува казиното в Габрово,  превръща го в дом на женското благотворително дружество „Майчина грижа“ и създава стопанско училище. Дарява вилата си за старопиталище, а сградата Парахода – за ученически пансион.

В условията на чужда държавност, под османска власт, Априлов е успял да създаде училище с частни средства. Днес, при българска държавност, е истинско чудо, ако ентусиазираш местен бизнес да подкрепи културата на собствения си град.

Личностите променят градовете, обществата, света. Повече просветени личности си пожелавам и това ще бъде една от следващите мои цели – обединението на просветените, можещите и действените срещу хората на празните думи. За да имаме бъдещност в Габрово – още една хубава габровска дума, име на фабрика от времето на Българския Манчестър.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Момчил Цонев: Изкуство, труд и постоянство


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories ГабровциТЕ

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.