„Габрово – живият град“ и Габрово Daily с кампания „Великите габровци“

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Историческата поредица и фейсбук страница „Габрово – живият град“ и Габрово Daily стартират кампанията „Великите габровци“ по повод 160 години от обявяването на Габрово за град.

„Великите габровци са онези наши предци, които имат най-голяма заслуга за превръщането на Габрово в символ – свободолюбивият град на балканджии, пазителят на Шипченския проход, люлката на новобългарското образование, индустриалното чудо на България. Целта на кампанията е да си припомним техните имена и дела. Защото едно общество е толкова напредничаво и значимо, колкото най-изявените му представители“ – споделя Момчил Цонев, създател на „Габрово – живият град“ и Габрово Daily.

КАК ЩЕ ПРОТЕЧЕ КАМПАНИЯТА “ВЕЛИКИТЕ ГАБРОВЦИ”?

Кампанията стартира на 18 май 2020 г. – Международен ден на музеите и ден след Деня на Габрово 17 май. За да се включите с предложение в кампанията, трябва да направите следното:

1. Присъединете се към Фейсбук групата „Имало едно време в Габрово“ тук

2. До 18 юни 2020 г. в коментар под тази снимка в групата всеки неин член може да прави предложение за име на бележит габровец от миналото, който да бъде включен в кампанията. Приканваме ви освен име да споделяте и аргументация защо смятате, че конкретната личност трябва да бъде включена в гласуването за “Великите габровци”. Може да публикувате предложенията си и в отделна публикация в групата, като анонсирате, че става дума за кампанията „Великите габровци“. Може да изпращате вашите предложения и на електронната поща info@gabrovomuseum.bg.

След 18 юни резултатите от допитването ще бъдат обобщени и ще се публикува анкета във Фейсбук групата “Имало едно време в Габрово”, в която всеки член на групата ще може да гласува за определена историческа личност.

Поредицата „Великите габровци“ се появи за първи път в историческата Facebook страница „Габрово – живият град“ през февруари 2013 г. като галерия от колажи, разказващи за най-бележитите ни съграждани. През 2019 г. включихме галерията и в сайта Онлайн музей на Габрово gabrovomuseum.bg. След онлайн кампанията нашата по-голяма цел е да издадем и книга, посветена на Великите габровци. Форматът за най-великите национални личности е познат по света – през 2002 г. телевизия Би Би Си излъчва „100-те най-велики британци“, а по този формат през 2006-2007 г. БНТ прави кампанията „Великите българи“.  Габрово Daily е новатор в създаването на подобни местни инициативи – през 2018 г. учреди и връчи отличието „Габровец на годината“ за съвременни личности от нашия град с принос към обществото или постигнати успехи.

Ако се интересувате от габровска история, добре дошли сте в новия Онлайн музей на Габрово gabrovomuseum.bg, както и във Фейсбук страницата за габровска история „Габрово – живият град„.

Книгите от историческата поредица „Габрово – живият град“ на Момчил Цонев и Даниела Цонева може да откриете в книжарниците в Габрово „Том Първи“ и „Златев“,  а в София – в книжарница „Български книжици“ (ул. „Аксаков“ 10, градинката на Кристал), която предоставя възможност и за онлайн покупка:

Купете си книгата „Габрово след Освобождението. Спомени от д-р Константин Вапцов“ онлайн от „Български книжици“ ТУК

Купете си книгата „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” онлайн от „Български книжици“ ТУК


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories ГабровциТЕ За Габрово Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.