Грамотите за отличието "Габровец на годината 2018" чакат своите носители © Габрово Daily

Момчил Цонев: „Габровец на годината“ е най-голямото дело на Габрово Daily и „Бъдещност за Габрово“ през 2018 г.

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Грамотите за отличието "Габровец на годината 2018" чакат своите носители © Габрово Daily
Грамотите за отличието „Габровец на годината 2018“ чакат своите носители © Габрово Daily

Учредяването на отличието „Габровец на годината“ е най-голямото и най-доброто дело на Габрово Daily и общността „Бъдещност за Габрово“ през 2018 г.

За четири години и половина от създаването си на 17 юни 2014 г. онлайн медията Габрово Daily извървя дълъг и труден, но успешен път. За четири години и половина Габрово Daily стана информационен лидер. Но моето разбиране е, че медията трябва да бъде и обществено отговорна. Затова през годините винаги съм разказвал в статии за добрите примери на наши съграждани. Затова и две години подред, в края на 2016 и 2017 година, публикувах обзорни статии „Габровците на годината“ и „Габровските събития на годината“. В края на 2018 година логично стигнах и до следващия етап – от обзорни статии към учредяването на отличие.

„Габровец на годината“ – по световния формат „Личност на годината“

За създаването на критериите и правилата на отличието “Габровец на годината” бяха проучени и използвани най-добрите световни практики при подобни формати, включително отличието „Личност на годината“ на американското списание „Time“, което съществува от далечната 1927 г. Защото по цял свят именно медии връчват подобни отличия – „Личност на годината“ на американското списание  “Тайм” (“Time”) и на британския бизнес вестник “Financial Times” (“Файненшъл Таймс”), “Бизнес личност на годината” на американското списание “Fortune” (“Форчън”), “Най-влиятелните световни личности” на бизнес списанието “Forbes” (“Форбс”). Има и множество български примери – от „Най-добрият град за живеене в България“ на Дарик радио и „24 часа“ до “Кмет на годината” на портала Kmeta.bg.

„Габровец на годината“ насърчава добрите примери

Разбира се, “Габровец на годината” има и своите специфики. Моето разбиране е, че подобно отличие трябва да обединява, не да разделя. По тази причина всички десет финалисти са равнопоставени носители на приза. Моето желание е с отличието “Габровец на годината” да насърчим добрите примери, да ги популяризираме и да предадем на другите заряда на доброто и успеха – особено във време на злоба, отчуждение и негативизъм.

Друго мое разбиране е, че достойните дела са ценни сами по себе си, независимо кой ги е създал. Затова в номинациите ще откриете много, да ги наречем условно, обикновени хора – майки, деца, пенсионери. В номинациите за “Габровец на годината” през 2018 г. е следвано разбирането, че в основата на доброто, достойно развитие на един град е Човекът.

Доброто, майките и младите – трите положителни явления на 2018 г. в Габрово

Три положителни явления според мен съпътстваха 2018 година в Габрово. И тепърва ще влияят върху общественото развитие. И трите са взаимосвързани. Първото – импулсът да се прави добро. Второто – общността на майките, които се организираха в името на благородни каузи. И третото – младите хора на Габрово. Те показаха, че ги има, и ни дадоха пример, че могат да се обединяват също за добри каузи. През 2018 г. отличието „Габровец на годината“ отдаде заслуженото признание на тези явления.

За съжаление и отрицателни явления съпътстваха Габрово през тази година – злобата, негативизмът, завистта. Признанието към габровците на годината е опит да се противопоставим на тези негативни явления. Защото всъщност ако нещо обезсилва и може да заличи Габрово, това са именно злобата, негативизмът, завистта. Много хора бягат от Габрово, прогонени от тях. И отиват в големия град, където се чувстват по-свободни от хорския негативизъм и дребнавостта на малкия град.

„Габровец на годината“ създава общност от хора на действието

С номинациите за „Габровец на годината“ показахме хора на действието. Това е и основната цел на общността “Бъдещност за Габрово”, която обявих през тази година. Общност от хора на действието от различни направления, от които зависи развитието на един жив организъм като града – предприемачеството, образованието, градската среда, изкуствата, културата, благотворителността.

По време на оценяването националното жури сподели за много от номинираните, че техните успехи не са регионални, а са достойни за национално ниво. Тази оценка ме радва изключително много, защото е дадена от хора с безпристрастен, страничен поглед към Габрово. Вярвам, че финалистите в „Габровец на годината 2018“ не са хора на временното действие и че трайно и дългосрочно ще работят безкористно за Габрово. Вярвам и че „Габровец на годината“ успя да се опази от номинирането на временни, случайни или неясни явления в обществения ни живот, преди да са доказали своя потенциал, полза за обществото и откровена цел. Повтарям основното верую на „Габровец на годината“ – да бъде добър пример за подражание, да бъде обединител, не разединител.

Разбира се, едно отличие никога не може да награди всички, най-вероятно и други личности са били достойни да бъдат габровци на годината. Но затова пък аз се гордея, че „Габровец на годината“ стартира с една от най-сериозните системи за оценяване на номинираните: първо – тристепенна селекция преди финала; второ – строг критерий за допускане до номинация, базиран на наистина висок обществен отзвук за човека през годината, минимум 100 харесвания от социалните мрежи на публикацията в Габрово Daily за съответното лице (група); трето – национално жури без нито един габровец – с цел пълна безпристрастност на избора.

Нека номинирането за „Габровец на годината 2019“ започне сега

Сега, броени дни след първата тържествена церемония за връчване на „Габровец на годината“, е моментът да обявя старта на номинациите за „Габровец на годината 2019“. Основното правило за селекция ще се запази същото – висок обществен отзвук, който обективно и прозрачно можем да измерим чрез харесванията на публикациите в Габрово Daily за личността. Пишете ни на имейла editor@gabrovodaily.info, разказвайте ни за вашите добри и успешни начинания, търсете ни за медийни партньори, споделете ни за успехите на ваши познати – всеки един носител на успеха и доброто, получил и общественото признание, е потенциален носител на следващото отличие „Габровец на годината“.

Сега поставяме основите. Основи не от строителни материали, а от труд, постоянство, дух и най-вече – предприемчиви, смели хора.

Момчил Цонев,

създател на Габрово Daily и „Бъдещност за Габрово“, учредител на „Габровец на годината“

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Това са 10-те носители на отличието „Габровец на годината“

Правила и критерии на отличието „Габровец на годината“

Габрово Daily награди Габровците на годината на тържествена церемония (СНИМКИ)


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories ГабровциТЕ За Габрово Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.