Цветомир Цанков

Цветомир Цанков: Брилянтно откриване на „Кинотека“ с „Тиха нощ“

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Цветомир Цанков
Цветомир Цанков. Снимка: PhotoRez

На 14 ноември в зала „Възраждане“ беше открито първото издание в Габрово на кинофестивала „Кинотека“ с филма „Тиха нощ“ на режисьора Пьотр Домалевски.

„Ах, този арт“ на Габрово Daily представя анализ на филма, написан веднага след прожекцията от габровския джаз музикант и кинокритик Цветомир Цанков:

Брилянтно откриване на „Кинотека“ – фестивала за полско кино, организиран от Полски културен институт и Община Габрово…

Филмът „Тиха нощ“ ме върна от една страна към бунтарския образ, страдащ от вътрешните си противоречия – образ, който в полското кино архетипно се наложи още преди 60 години благодарение на големия Збигнев Цибулски в класическата лента „Пепел и диамант“ на Вайда. Да не се лъжем – Давид Огродник е пар екселанс актьор, на който само му липсваха типичните за Цибулски очила – ама и без тях си беше супер…

От друга страна, макар и вторично, начинът на заснемане на филма и на перфектно изчислената му драматургия ме върна към датската Догма 95, в настроението на Догма номер 1 „Празникът“ на Томас Винтерберг. Тази вторичност никак не беше дразнеща – напротив – тя изтласка и оформи целия филм по отношение на динамика и шок – преднамерен, и затова максимално въздействащ върху зрителя!

Очаквам още полски изненади тези дни!

Откъс от „Тиха нощ“ вижте тук:

https://youtu.be/cA6BUYVkQoE

Фестивалът „Кинотека“ продължава в Габрово до 18 ноември, вижте програмата

Ако желаете да станете автор в рубриката на Габрово Daily „Ах, този арт“, изпратете ни творбите си на editor@gabrovodaily.info – очакваме вашата поезия, проза, есеистика, публицистика; арт фотография; видео; музика; живопис и др. Животът е кратък, изкуството – вечно!


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Ах, този арт

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.