Христина Христова от ПМГ "Акад. Иван Гюзелев" в Страсбург. Снимка: Личен архив

До Страсбург и назад… с ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ и „Евроскола“

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Христина Христова от ПМГ "Акад. Иван Гюзелев" в Страсбург. Снимка: Личен архив
Христина Христова от ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ в Страсбург. Снимка: Личен архив

„Ах, този арт“ представя текста на Христина Христова – част от ученическата група от ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, която посети Европейския парламент в Страсбург. Ученическият отбор на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ бе сред победителите в регионалното състезание за участие в програма „Евроскола“ на Европейския парламент. Габровските ученици посетиха в началото на 2017 г. Страсбург и участваха в симулация на работата на Европарламента.

Един от най-хубавите коледни подаръци, които получих в навечерието на 2017 г., бе новината, че 24 ученици от ПМГ „Акад. Иван Гюзелев” в Габрово ще пътуват до Европейския парламент в Страсбург. Аз също бях сред избраните ученици.

Групата на ПМГ "Акад. Иван Гюзелев" в Страсбург. Катедрала Нотр дам дьо Страсбург. Снимка: Христина Христова
Групата на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ в Страсбург. Катедрала Нотр дам дьо Страсбург. Снимка: Христина Христова

Предисторията на това пътуване е провеждането на ежегодното състезание „Евроскола“. На национално ниво училища от цялата страна сформират отбори от 5 човека и пред жури представят становище за предварително изготвени въпроси, които застъпват казуси и теми, касаещи Евросъюза. Участниците са на възраст 16-18 години. След състезателната част се отсява едно единствено училище от страната, което да изпрати свои представители на посещение в Европейския парламент в Страсбург. Петима ученици от моя випуск завоюваха първото място в националния кръг и отредиха място на габровската Природоматематическа гимназия сред победителите.

Първият ден , 8. февруари 2017 г., е транспортен. Ден втори е предвиден за очакваното посещение. В спокойното градче, наброяващо 270 хиляди жители, такава сграда като Европейския парламент прави впечатление. Със своята модерна и практична архитектура се отличава на фона на сградите в романски стил.

Сградата на Европарламента в Страсбург. Снимка: Христина Христова
Сградата на Европарламента в Страсбург. Снимка: Христина Христова

Учащи и учители се събират в пленарната зала, близо 700 човека от всички държави членки на ЕС, за да симулират истинско политическо заседание. То е открито с видео дискусия, на която ученици задават своите въпроси. По време на обедната пауза имаме за задача да сформираме екипи от по 4 човека всеки, като условието е да говорим различни майчини езици. Раздават ни въпросници, чиито въпроси са на различни езици. Нашата цел е максимално бързо да съберем отговорите, работейки в екип с чуждестранните ни приятели.

Следобедните ни дейности включват 6 малки заседания (от 100-120 души), на които обсъждаме важни теми за развитието на Европа, след които отново се събираме в пленарната зала. Всяка подгрупа избира свой председател, т.е. говорител, който да представи основната идея на пленума. Паралелно с представянията, на всеки „политик” (ученик) се предоставя възможност да гласува, като даде своята оценка за представения проект. Завършекът на работния ден е игра, в която четирите най-добре представили се с обедните въпросници екипи се състезават. В реално време се провежда викторина, в която победителите се награждават с медали.

В заседателната зала на Европарламента в Страсбург. Снимка: Христина Христова
В заседателната зала на Европарламента в Страсбург. Снимка: Христина Христова

Ден трети за българската група е опознавателен. През него обикаляме Страсбург, като посещаваме интересни забележителности за региона. Такива са готическата катедрала Нотр дам дьо Страсбург, покритият мост над река Ил, минаваща през града, живописният квартал „Малката Франция”(La Petite France), както и типичните френски кафенета по пешеходните улици. Страсбург е наричан още градът на щъркелите, тъй като на много покриви се виждат дървени колела, сложени с цел подпомагане гнезденето на щъркелите.

Живописният квартал „Малката Франция”(La Petite France) в Страсбург. Снимка: Христина Христова
Живописният квартал „Малката Франция”(La Petite France) в Страсбург. Снимка: Христина Христова

Ден четвърти е предвиден за пътуване и кацане на родна земя.

Лично за мен, този ден  послужи за сън и размишления над спомените, натрупани във френското градче. Времето, прекарано зад граница, както и досегът до други националности и култури, носи в себе си един заряд, който дълго след това оставя диря в съзнанието. По този повод ще споделя един много любим мой цитат от „Дни на проверка” на Пеньо Пенев:

Човекът е човек тогава, когато е на път!

 

Христина Максимова Христова

12а клас на ПМГ”Акад. Иван Гюзелев”, гр.Габрово


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Ах, този арт

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.