Павлина Дамянова: От „Щастливо Габрово“ до щастлива булка на Рачо Ковача

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Павлина Дамянова - новата булка на Рачо Ковача. Снимка: Цветомира Иванова
Павлина Дамянова – новата булка на Рачо Ковача. Снимка: Цветомира Иванова

Лъчезарната габровка Павлина Дамянова беше избрана в специален кастинг на 10 май за булка на Рачо Ковача.

Една от картините в карнавалното шествие на 21 май  е специално отредена за Рачо Ковача, който обаче от толкова работа, няма време да се ожени. Затова от Община Габрово се заеха с важната задача да му изберат мома. Имаше строги критерии, но най-важните бяха да има габровска душа – сиреч да е пестелива, паметна, усмихната, скромна, да изкарва пет лева, да харчи десет и останалите да ги спестява, да знае как се готвят охлювени черупки и как се слага канелка на яйце, да умее да играе хоро по терлици.

Рубриката на Габрово Daily „Ах, този арт“ ви представя щастливата младоженка на Рачо Ковача Павлина Дамянова, която през 2014 г. беше част и от снимките на клипа „Щастливо Габрово“.

Павлина, поздравления! Ти си новата булка на Рачо Ковача. Като габровци сме силно заинтригувани да разберем повече за теб. 

Благодаря! И за мен си е предизвикателство и истинско забавление да съм булка и то на Рачо Ковача. Габровка съм си, корените ми са от габровските села, от малка съм закърмена с традициите и с габровския хумор. Може би точно затова и бях твърдо убедена, че искам да уча етнология и да се занимавам с това. Слава Богу, имам този късмет – да работя това, което обичам.

Възпитаничка съм на Националната Априловска гимназия със специалност история, завърших етнология в ПУ „Паисий Хилендарски“, след което и магистратура „Управление на културното наследство“. Понастоящем работя като уредник в ЕМО „Етър“. Танцувам от 5-годишна народни танци, в момента към ансамбъл „Сивек“. Винаги съм се занимавала с много странични дейности освен училище или работа, била съм доброволец, като по-малка свирих на тамбура, ходих на уроци по рисуване….

Павлина Дамянова
Павлина Дамянова

Как реши да участваш в кастинга за булка на именития Рачо Ковача?

Решението за кастинга не го обмислях дълго. Още щом разбрах, че ще има, и си реших, че искам, по-скоро се забавих, докато си пратя визитката. Смятам, че трябва да сме по-активни като габровци и да подпомагаме такива инициативи – все пак карнавалът е едно от емблематичните събития на Габрово, влагат се много средства и усилия, за да се случи, и мисля, че именно млади хора като мен трябва да участват и помагат с каквото могат.

С какви качества спечели журито?

Може би с усмивка и карнавално настроение.

Как протече самият кастинг за булка?

Кандидат-булките имахме няколко задачи: да играем хоро по терлици, да нахраним Рачо с минимален разход на продукти, като истинска габровска домакиня, и да си веем с ветрило като габровка, без да го изхабим… Имаше и въпроси от журито, като например, защо точно нас трябва да изберат. Аз отговорих, че много ми се жени (усмихва се). Всъщност това е една реплика, която чух в театралната постановка на Драматичния театър в Габрово „Българи от старо време“ и много ми беше харесала.

Щастлива ли си, че ти си булката на легендарния основател на Габрово Рачо Ковача?

Разбира се, че се зарадвах. Отидох на кастинга на шега, за да се забавлявам, не на всяка цена с идеята да съм аз булката. Но се радвам, че журито избра мен. Досега не е имало булка на Рачо, така че това е чест за мен.

Какво да очакваме от теб и твоята сватба с Рачо в събота, 21 май?

Мога да кажа да очаквате много добро настроение, хубави емоции и усмивки, а какво точно ще се случи….елате на карнавала, за да видите.

Ти взе участие и в клипа „Щастливо Габрово“ през 2014 г. Сподели ни какво беше усещането да се включиш в снимките в ЕМО „Етър“.

За клипа на „Щастливо Габрово“ мога да кажа, че пак стана случайно, просто бях на точното място в точния момент. Имаше много настроение, много млади хора и добра атмосфера.

Павлина Дамянова в кадър от клипа "Щастливо Габрово"
Павлина Дамянова по време на снимките на клипа „Щастливо Габрово“

Всички мои познати, които видяха клипа, казаха, че много им харесва и представя Габрово в една добра светлина.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.