Димитър Иванов – Капитана: Занимавам се със стендъп комедия, защото хората имат нужда от позитивизъм

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Димитър Иванов – Капитана е актьор, стендъп комик и кукловод. Но най-вече е известен и като първия български вентролог.  През 2008 г. завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност актьорско майсторство за куклен театър. През 2010 г. написва авторския си моноспектакъл “Разкази от Бъчвата“ , който печели награда за главна мъжка роля на Международния куклен фестивал за възрастни “Пиеро” през 2011 г. Спектакълът е игран с голям успех както в България, така и в Европа. През 2012 г. Димитър става част от трупата на Столичния куклен театър, където работи и до днес. Актьорът участва и в игрални филми, отличени и номинирани с награди –  “Лили рибката” , “So close away“.

В Габрово имахме възможност да гледаме Димитър Иванов – Капитана в стендъп комедийното шоу „Беше ми 100лично“ през 2019 г., както и съвсем наскоро – в спектакъла на Драматичен театър Габрово „Хомеопатия за душата“ през ноември 2021 г.

Първият български вентролог

През 2018 г. Димитър Иванов – Капитана завършва онлайн класа за вентролози на Том Кроу и така става първият вентролог у нас.  Завършва и два мастър класа – на Стив Мартин и Джуд Апатоу за стендъп комедия. През 2019 г. с първото си вентрологично шоу “Беше ми 100лично” обикаля цялата страна. Всичко е разпродадено почти на мига. Едновременно с шоуто си, актьорът развива и няколко онлайн страници със забавно съдържание, които превръщат образа му Бай Тъньо в любимец на българи у нас и в чужбина. Димитър подготвя голямо турне за българите, живеещи в границите на Европейския съюз, но поради Covid 19 то не се състои. През есента на 2020 г. създава второто си шоу – “Образцов дом” , с което също прави национално турне.

На първите награди за стендъп комедия в България през 2021 г. – „The Golden Mic“ Димитър Иванов – Капитана печели Наградата на публиката и става първи подгласник на две други награди – на Гилдията и на Голямата награда. Жури на отличието са Иво Сиромахов, Мария Илиева, Димитър Туджаров –  Шкумбата.

Ето какво сподели актьорът в интервю за рубриката „Ах, този арт“ на Габрово Daily:

Как реши да се занимаваш с вентрология, кога започна, как се научи на това изкуство?

Вентрологията ми е беше интересна още откакто бях малък.  По времето, когато бях студент, за пръв път гледах Джеф Дънам и бях изключително впечатлен. Още тогава реших да пробвам и аз, но явно не бях достатъчно упорит. И така през 2018 г. се явих на кастинг за актьори в „Шоуто на Слави“, където той ми предложи да финансира обучението ми за вентролог в чужбина. Приех тази възможност и този път се заех сериозно с вентрологията. Изкарах курсовете и след няколко месеца се превърнах в първия български вентролог. Но както се оказа, това е изкуство, което изисква постоянно усъвършенстване, така че продължавам и до ден днешен да дълбая в него.

Откакто си вентролог, какви спектакли си реализирал, които са вентрологични, сподели любопитни подробности за тях…

Имам три спектакъла, които са смесица между стендъп комедия и вентрология. Първото представление се казваше “Беше ми 100лично“, в него разглеждах темата за човека от малкия град, пристигнал в големия град. Съпоставях София с провинцията и разглеждах наболелите тогава проблеми в столицата, естествено през призмата на хумора. С шоуто осъществих първото си национално турне, което изстреля мен и екипа ми до водещо място сред стендъп изпълнителите в България. Залите се разпродаваха за седмица, беше велико. Но после се появи Ковид и нещата се промениха.

След първия локдаун написах второто си шоу „Образцов дом“, в него разглеждам семейните ценности, отношението на мъжете и жените, какво е да имаш дете. Логично, бях събрал доста материал покрай затварянето. С него направихме две турнета – есенно и пролетно.

И последното шоу се казва „Хомеопатия за душата“. В него се занимаваме с манталитета на нацията ни, разглеждам традициите ни, суеверията ни, това, което ни прави българи. Опитвам се да дам отговор на въпроса защо сме такива. Няколко пъти съм го играл пред публика и смея да твърдя, че то може би е най-доброто. Някак си хората в залата много лесно се припознават в образите и ситуациите.

Основният ти куклен персонаж се казва Бай Тъньо – как се роди идеята за този образ, защо е такъв характера му и защо се казва така?

Бай Тъньо се роди преди да стана вентролог, правих стендъп с кукли… Всъщност той е съвкупност от няколко реални човека, но все пак се води измислен герой. Аз съм голям почитател на Алеко и както той е измислил Бай Ганьо с цел да осмее българина и неговите слаби страни, така и аз реших, че Бай Тъньо може да бъде един вид днешният Бай Ганьо. Далече съм от мисълта да се сравнявам с Алеко Константинов, не ме разбирайте погрешно. Да, името му е измислено, умалително от името Станислав. Характерът му е обобщаващ за нацията, именно затова хората го харесват толкова много. Той е всеки един човек – той е мрънкащият чичко, той е коцкар, той е черногледецът, хитрецът, далавераджията, националистът, но той е и будителят, учителят, моралиста, добряка, жалостивият. Реших да не изграждам характера му в някоя крайност, прекалено лош или прекалено добър, и затова той стана толкова жив, толкова истински. С него снимаме видеа по актуални теми, които са гледани от милиони хора – според мен заради това, че той успява да обобщи всеобщите мнения, да изкара сентенцията на проблема, и да защити правдата. Бай Тъньо се превръща в нещо като супергерой на злободневността. Или поне ми се иска да е такъв.

Димитър Иванов – Капитана и неговия куклен образ Бай Тъньо

А оттук нататък накъде?

Бъдещи планове имам много, но във времена като днешните не смея да правя планове за далечното бъдеще. Но ако мога да помечтая, иска ми се с вентрологията и стендъп комедията да успявам да стигне до все повече хора, защото хората имат нужда от усмивки, от смях, от малко позитивизъм… А смея да твърдя, че с Бай Тъньо сме много добри в това.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Ах, този арт

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.