Шоу-балет "Магия" с хореограф Александър Белков

Александър Белков, основател на шоу-балет „Магия“: В Габрово има някаква магия, затова го обичам

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Шоу-балет "Магия" с хореограф Александър Белков
Шоу-балет „Магия“ с хореограф Александър Белков © Константина Илиева

Шоу-балет „Магия“ отбелязва 20 години от създаването си с концерт-спектакъл в зала „Възраждане“ на 23 април 2018 г. Повече за концерта вижте тук.

„Името „Магия“ дойде спонтанно. Като се огледаме, навсякъде виждаме магия. Тя присъства в природата, в самото ни раждане, в космоса и микрокосмоса. В Габрово има някаква магия“ – споделя създателят на формацията и неин ръководител, хореографът Александър Белков. Разберете повече за една от най-популярните танцови формации в Габрово от интервюто на Константина Илиева, част от шоу-балет „Магия“ и ученичка в Национална Априловска гимназия, СИП „Журналистика“.

– Магията е символ на самото раждане, как се случи при Вас, от какво се роди балет „Магия“? Имаше ли личен момент да започнете този малко нетрадиционен за танцовите традиции в Габрово проект?

 – Преди години, когато се установих в Габрово, се запознах с представители на културата тук. Самият аз съм музикант – свиря на пиано, танцьор съм. Мисля, че нямаше как съдбата да не ме сведе с талантливи млади хора в Габрово. Запознах се с Цветомир Цанков, както още го наричат – Цецо Джаза, и направихме серия от джаз концерти в града. Публиката ни хареса, но никой не предполагаше, че мога и да танцувам хип-хоп. След време Цецо пое по своя си вокален път, пък аз реших да се занимавам с хореография.

Събрах деца от детски градини и лека-полека започнах да експериментирам с различни поп, фънк и хип-хоп стилове, като по онова време (говоря за 90-те години) някои от тези стилове „умираха“, трудно навлизаха в малки градове като Габрово и не се възприемаха сред масовата публика. Наред с това започнах да миксирам няколко песни в един танц, като използвах и различни саунд ефекти. Това добави една интересна нотка към самите хореографии и започнахме да печелим все повече и повече публика.

Името „Магия“ дойде спонтанно. Като се огледаме, навсякъде виждаме магия. Тя присъства в природата, в самото ни раждане, в космоса и микрокосмоса. В Габрово има някаква магия, защото когато пътувам някъде, извън града, за по-дълго време, ме обзема носталгия по него.

– С кого започнахте първите стъпки, кой Ви подкрепи и тръгна с Вас?

От самото начало до днес работим при Народно Читалище „Априлов – Палаузов“. То протегна ръка и ни приюти, за което сме благодарни на читалището.

– Пред габровска публика се представят няколко танцови формации, какво отличава шоу-балет „Магия“ от другите? Започнахте като модерен балет, времето и променящите се вкусове на младата публика Ви насочиха към нова визия. Какъв е вашият стил днес?

В началото започнахме като модерен балет, но никога не сме се придържали към един-единствен стил. Напротив, времената се менят и хората с тях, както и вкусовете им. Публиката е капризна към всяка една промяна. Съвременното поколение не обича да слуша някой хит твърде дълго, особено днес, когато сме затрупани от най-разнообразна палитра от различни форми и стилове. В днешно време е трудно да следиш какво се случва около теб, но се стараем да вървим в крак с времето и мисля, че успяваме. Сега танцуваме в така наречения стил pollyswag, който включва няколко стила като swag, twerk, хип-хоп и други. Мисля, че допада и на младата публика.

– В какво намирате мотивация да превърнете една смела идея в устойчив проект. Сред танцьорите има момичета, които са заедно с Вас от десет години?

Всъщност, мотивацията е основният фактор, който ни помага. Освен това, трябва да обичаш и да си наясно с това, което правиш. Наистина, възприемам този така наречен мой проект като устойчив и траен за такъв малък град като Габрово, и съм щастлив.

– Дойдохте  в Габрово съвсем млад и не го напуснахте. Какво Ви задържа тук?

 – Както споменах, в Габрово има някаква магия, затова го обичам. Тук са най-добрите ми приятели, познати и роднини.

– Няколко думи за Саша Белков като хореограф. Къде сте се подготвили, кой Ви е повлиял най-силно като творец. Имате ли други проекти извън „Магия“?

– Обичам красиви, качествени неща, в които има мисъл. Един от любимите ми изпълнители е Майкъл Джексън. От малък съм повлиян от неговите хореографии и танци. Мога да изброявам много музиканти и хореографи, от които съм повлиян. Музиката и танцът ме следваха от дете, винаги. Вътрешно ги усещам, живея с тях. Когато нещо го носиш в себе си, ти трябват желание, хъс, много тренировки и практика. Старая се, доколкото мога, да науча и децата от балета на тези неща.

– Двайсет години работите, за да постигнете и докажете Какво? Какво още искате да дадете на танца, формацията и децата, които ще дойдат в балета?

– Тази година беше много успешна за балета. Лично аз имах творчески заряд, направихме хубави танци и ми се иска да изведа „Магия“ извън България на хип-хоп турнири. Мисля, че децата го заслужават, пък и Габрово го заслужава. В Габрово имаме невероятни млади певци, танцьори и хора с творчески потенциал, на които пожелавам успех в тяхното развитие.

Десет, петнадесет, двадесет… това са просто цифри, години, които минават с едно „щрак“. Времето не спира. То е въртележка. Искам всички да сме здрави, останалото идва от само себе си. Идват нови талантливи деца, някои се задържат, докато пораснат, някои не. Някои продължават да танцуват професионално като пораснат. Имаме и такива момичета, които много обичаме. Така е навсякъде. Хората са различни – така е устроен животът. И докато е така, ще продължаваме да радваме публиката с нашите изпълнения и се надяваме да Ви харесва.

Постижения и награди на Шоу-балет „Магия“:

2001 – Фестивал на изкуствата „Лачени обувки“, град Берковица, голяма награда за хореография, първо място за изпълнение

2003 – Международен фестивал „Слънце, Младост, Красота“, Слънчев бряг, голяма награда за хореография, второ място за изпълнение

2005 – Международен балетен конкурс „Магията на танца“, София, голяма награда за хореография и изпълнение, гран при за хореография

2006 – Международен фестивал град Балчик, първо място за хореография

2017 – Международен хип-хоп турнир, град Сандански, сребърен медал

Участие в предаването „Хит Минус Едно“ с голямата малка Светлана, участие в клип на Криско „Това е нашият живот“.

Шоу-балет „Магия“ са едни от най-активните участници в създаването на клипа „Щастливо Габрово“. Вижте танците на габровските момичета в клипа тук:

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Щастливата история на хореографа на шоу-балет „Магия“ Александър Белков – интервю за Габрово Daily по повод участието в клипа „Щастливо Габрово“


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Ах, този арт

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.