Йоана Илиева (вляво) и Николета Янева, Паметник на свободата, Шипка © "Аз съм Българка!" - фотограф Радослав Първанов

Габрово и габровките в проекта „Аз съм Българка!“ на фотографа Радослав Първанов

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

"Аз съм Българка!" - проект на Радослав Първанов
„Аз съм Българка!“ – проект на Радослав Първанов

 

През 2016 г. младият габровски фотограф Радослав Първанов предизвика интереса към красотата на българката в народна носия. „Ах, този арт“ на Габрово Daily ви среща отново с Радослав, за да ви разкажем за неговия проект „Аз съм Българка!“.

Първите снимки са още през октомври 2014 г. в Стария Пловдив, но най-много кадри Радослав прави през 2016 г. Последните снимки от проекта са в мразовитото утро на 31 декември 2016 г. в Етнографски музей на открито „Етър“ в Габрово.

За името на проекта „ Аз съм Българка!” Радослав споделя – идеята е името да бъде разбираемо за всички, българи или чужденци, и да носи гордост на сънародниците ни по света и в родината.

8080 км по пътя към „Аз съм Българка“

В проекта му „Аз съм Българка“ са заснети 39 български забележителности и 23 българки. Радослав споделя, че е изминал 8080 км и заедно с момичетата имат над 110 часа работа по време на снимките на терен.

Най-красивите български забележителности

Радослав Първанов снима „Аз съм Българка“ в едни от най-красивите български места – Пловдив, Велико Търново, Копривщица, София, Петрич, Мелник, Етъра, Жеравна, Царевец, Шипка, Смолян, Трявна, Враца, Боженци, Троян, Средногорието, Кюстендил и много други.

Една Мис в народна носия

Във Враца Радослав заснема и Радост Тодорова – българската участничка в „Мис Вселена“, печелила короните на „Мис Национален отбор по футбол на България“, „Мис Северозапад“, „Мис Враца“ и други.

Габровките в проекта „Аз съм Българка!“

Голяма част от проекта съм заснел в родното Габрово – разказва Радослав. Габровки участват и в снимките във Велико Търново, махала Баба Стана край с. Орешак (Троянско) и Боженци.

В Боженци и махала Баба Стана Радослав заснема две габровски майки с техните малки дъщери. „Исках освен красотата на младата мома с носия да покажа в традиционно облекло майката и дъщерята – началото на живота, грижовния поглед и любовта между тях“ – споделя Радослав. Йоана Йовчева и дъщеря й Никита показват красотата на балканджийското село Боженци, а Милена Стефанова и нейното дете Сияна – красивия Троянски балкан.

Милена Стефанова и дъщеря й Сияна © "Аз съм Българка!" - фотограф Радослав Първанов
Милена Стефанова и дъщеря й Сияна в махала Баба Стана © „Аз съм Българка!“ – фотограф Радослав Първанов

 

3-годишната Никита с огромна усмивка се разхожда и опознава Боженци, докато снимат с Радослав. Малката габровка издържа като истински герой тежки 5-часови снимки. Автентичната атмосфера допълва по прекрасен начин идеята на Радослав. Благодарен съм на ръководството на МАИР „Боженци” за оказаното съдействие по време на организацията и снимачния ден – казва Радослав.

Йоана Йовчева и дъщеря й Никита в Боженци © "Аз съм Българка!" - фотограф Радослав Първанов
Йоана Йовчева и дъщеря й Никита в Боженци © „Аз съм Българка!“ – фотограф Радослав Първанов

 

Никол Иванова, ученичка от Национална Априловска гимназия в Габрово показва Царевец и Хан Хаджи Николи в старата столица, строен от майстор Колю Фичето.

Никол Иванова на Царевец, Велико Търново © "Аз съм Българка!" - фотограф Радослав Първанов
Никол Иванова на Царевец, Велико Търново © „Аз съм Българка!“ – фотограф Радослав Първанов

 

Габрово е представено от Йоана Илиева, която също е ученичка в Национална Априловска гимназия. Местата, пред които позира красавицата, са добре познати на габровци и туристите – Дом на културата „Емануил Манолов”, Априловска гимназия, храм „Успение Богородично”, Дечковата къща, Шести участък, моста „Игото”. Може да видите видео от Габрово и Йоана Илиева тук.

Йоана Илиева, храм "Успение Богородично", Габрово © "Аз съм Българка!" - фотограф Радослав Първанов
Йоана Илиева, храм „Успение Богородично“, Габрово © „Аз съм Българка!“ – фотограф Радослав Първанов

 

„Родният ми град Габрово в зората на един летен ден просто бе моята мечта, която исках да претворя в снимки за проекта „Аз съм Българка!”. Габрово е културен и възрожденски център, който до ден днешен пази историята си и тя дебне от всеки ъгъл в центъра на града. Чрез фотосите се стремя да разкажа на публиката за тези исторически и културни места, крепители на вярата, традициите и историята на България“ – споделя фотографът.

Йоана Илиева, Национална Априловска гимназия, Габрово © "Аз съм Българка!" - фотограф Радослав Първанов
Йоана Илиева, Национална Априловска гимназия, Габрово © „Аз съм Българка!“ – фотограф Радослав Първанов

 

За снимките на Шипка Радослав разказва: „На може би най-българското място, Паметника на свободата на връх „Свети Никола”, исках да заснема две момичета от Габрово и Казанлък, на границата на двете географски области. Йоана Илиева от Габрово и Николета Янева бяха на Шипка заедно с мен и снимачен екип на Нова телевизия, които правиха репортаж за проекта ми.“ (Вижте репортажа по Нова телевизия тук)

Йоана Илиева (вляво) и Николета Янева, Паметник на свободата, Шипка © "Аз съм Българка!" - фотограф Радослав Първанов
Йоана Илиева (вляво) и Николета Янева, Паметник на свободата, Шипка © „Аз съм Българка!“ – фотограф Радослав Първанов

 

Габровка показва българското поле, засято с прекрасната жълта пролетна рапица, Копривщица и Шипченския манастир „Рождество Христово“. Това е Ивета Анева, танцьорка в известния габровски ансамбъл „Сивек”.

Ивета Анева © "Аз съм Българка!" - фотограф Радослав Първанов
Ивета Анева © „Аз съм Българка!“ – фотограф Радослав Първанов

 

На Соколския девически манастир „Успение Богородично“ през лятото на 2016 г. Радослав заснема Никол Тодорова от Национална Априловска гимназия. Важно за историята и християнската вяра място, което е определяно от не един или двама посетители като кътче от Рая, място напоено с много история – това е за Радослав Соколски манастир.

Никол Тодорова, Соколски манастир, Габрово © "Аз съм Българка!" - фотограф Радослав Първанов
Никол Тодорова, Соколски манастир, Габрово © „Аз съм Българка!“ – фотограф Радослав Първанов

 

Последните снимки от проекта „Аз съм Българка!“ са в последния ден на 2016 г. В снежното и мразовито утро на 31 декември Радослав снима Петя Николова в Етнографски музей на открито „Етър”. „Габровският музей на открито е може би най-добрият фон за снимки по подобен проект. Природата и снеговалежът, който не спря през цялото време, допринесоха за чудесния финал. Срещнах подкрепа и от ръководството на ЕМО „Етър”, което само може да ме радва и да послужи като стимул за последващи дейности, свързани с проекта“ – споделя Радослав.

Петя Николова, ЕМО "Етър", Габрово © "Аз съм Българка!" - фотограф Радослав Първанов
Петя Николова, ЕМО „Етър“, Габрово © „Аз съм Българка!“ – фотограф Радослав Първанов

За родния и любим град Габрово: „Надявам се габровци да заобичат още повече прекрасното балканско градче. А тези, които не са били досега в Габрово, да го посетят, защото има какво да научат и видят в Столицата на хумора и сатирата“ – завършва разказа си фотографът Радослав Първанов.

Още фотографии от Радослав Първанов и от проекта „Аз съм Българка!“ може да откриете в неговата Facebook страница тук.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.