След коментар във Фейсбук: жълто пате става карнавален символ

Нашият автор Хумор Сатиров е по следите на скандално карнавално разкритие! Четете в нашата рубрика „1 април“!

Заблуден минувач през Facebook случайно стана „автор“ на новия карнавален символ на Габрово. Вместо котка това ще е… жълто пате. До почти трагичната развръзка се стигнало след случаен негов коментар.

Преди броени дни Габрово Daily сподели статията, че 219 са предложенията за ново карнавално лого, а изборът на победителя е в ръцете на журито. Журналистите попитаха своята аудитория във Facebook „Кой е вашият фаворит? Споделете в коментарите“.

Оказало се обаче, че въпросът попада под клаузите на една нова (Неистанбулска) конвенция, за която тепърва ще се правят референдуми по света и у нас. Та, конвенцията гласи, че резултатът от всяко проучване, зададено на нечия Facebook стена под формата на въпрос или анкета, има задължителен характер.

Напълно ненаясно къде се намира и какво прави в интернет изобщо, заблуденият минувач попаднал на статията, без да я чете, и пуснал в коментар снимка на любимото си жълто пате, с което се къпе. То било неговият фаворит.

След фаталната развръзка, котката с отрязана опашка вече няма да краси габровския Карнавал. Вместо нея начело на карнавалното шествие ще върви жълто пате. Все още се спори какво ще се реже на патето – опашката или… както предлагат носталгици по 90-те, главата, като в едноименната класика „Шат на патката главата“.

В момента се инициира и обществено обсъждане кой е по-виновен за новото лого – журналистите и техен таен пъклен проект да дестабилизират обществото и карнавала или заблуденият минувач, който що изобщо пише коментари, като не знае къде се намира.

Има все пак и привърженици на жълтото пате. Всъщност тяхната симпатия не е толкова заради качествата на патето, а защото обичат да са „контра“ на всичко.

Поуката от тази съвременна драма е, че човек много внимателно трябва да подбира своите фаворити и да внимава както какво пита, така и какво отговаря и коментира.

Автор: Хумор Сатиров, Габрово Daily

Важно съобщение: Четете и (не) вярвайте на новините от рубриката ни „1 Април“ на своя отговорност. В Столицата на хумора всеки ден е 1 април!

Бел. ред. Тази статия е хумористичният отговор на Габрово Daily към случай от последните дни. На 9 февруари 2017 г. във Facebook страницата ни е споделена връзка към статията „Вижте 219-те предложения за ново лого на Карнавал Габрово (СНИМКИ)“ (виж снимка по-горе). Към връзката е добавен въпросът „Кой е вашият фаворит? Споделете в коментарите“. Уточняваме, че в самата статия на сайта няма анкета, това е само въпрос към аудиторията на медията ни във Facebook. Този въпрос обаче породи две реакции в коментари в популярна Facebook група за Габрово. Нямаше да ви занимаваме с този случай, ако ставаше дума за реакции от случайни хора. Според първата реакция Нали има жури от експерти, какво ще промени това мнението им или? Това е доста нелепо да искате мнение от хората, а после да съобщите какво е решило експертното жури.“. Втората реакция е директно питане към главния редактор на Габрово Daily Момчил Цонев: “ Г-н Цонев, да влезем в хипотезата , че Вашето „проучване” постигне някакви резултати ? Какво следва оттук нататък? Кой ще обработва информацията, кой ще се възползва от нея, на кого ще я предоставите? Това проучване за собствено забавление ли го правите, или е част от някакъв проект, в който участвате?“.

По същество тези две реакции са насочени към това дали има необходимост от допитване (анкета) по тази тема. Затова на първо място трябва да уточним, че допитване (анкета) в медията по тази тема липсва. Въпрос, зададен във Facebook страницата на медията, дори не е медийна анкета, а подтик към по-активна читателска реакция към конкретната статия. На второ място обаче трябва да отбележим, че дори медията да беше направила анкета по темата, това е напълно нормална и легитимна медийна практика. И нито е нелепо да се интересуваш от мнението на читателите си по дадена тема, нито резултатът от това питане би имал юридически и законодателен ефект.

Ще дадем два примера. БНТ редовно провежда анкета „Събитие на седмицата“. БТВ провежда анкети по актуални теми. Към момента едни от последните анкети в сайта на БТВ са например „Как децата да се хранят по-здравословно? “ или „Трябва ли да има референдум за Истанбулската конвенция?“. Резултатите от тези анкети не са представителни социологически проучвания, те могат само да предоставят ориентировъчна картина за нагласите на аудиторията на конкретната медия. И разбира се, резултатите от тези медийни анкети нямат задължителен характер нито за Народното събрание, нито за администрация или жури. Кое събитие на седмицата ще избере аудиторията на БНТ по никакъв начин няма да омаловажи останалите събития. Резултатът от анкетата за Истанбулската конвенция няма да има задължителен характер за ратифицирането й, нито пък резултатът от анкетата за здравословното хранене ще задължи родителите или детските градини да хранят по определен начин децата. Това са азбучни истини на журналистиката и демокрацията, но явно има смисъл да ги повторим. Всяка медия има право да публикува подобни анкети и всяко поставяне под съмнение на това право би било ограничаване на свободата на словото и форма на нерегламентиран натиск върху медията.