Християн Стоянов покри олимпийски норматив за параолимпийските игри през 2016 г.

Спортист номер 1 на Габрово при юношите за 2014-та, Християн СтояновГабровският лекоатлет Християн Стоянов покри олимпийски норматив за параолимпийските игри  през 2016 г. Спортист номер 1 на Габрово при юношите за 2014 г. завърши втори в надпреварата на 1500 метра при юношите младша възраст, с време 4.09.74 минути. Стандартът за участие в Рио е 4.20.00 минути, информира sport-gabrovo.com.

Възпитаникът на треньора Веселин Георгиев от клуб „Орловец 93“ записа великолепния резултат на международния турнир по лека атлетика „Младост“, който се проведе в Русе. Това е личен рекорд за двукратния световен шампион за хора с физически увреждания до 23 години от първенството в Стоук Мандевил (Англия).

Най-доброто лично постижение на Християн в дисциплината до момента беше 4.22 минути и в Русе той го подобри с близо 13 секунди. Резултатът, който 16-годишният габровски лекоатлет постигна на турнир „Младост“, е почти равен с този на третия в световната ранглиста при мъжете за състезатели с увреждания на горните крайници. Това е Самир Нойуа от Алжир, който има регистрирани 4.09.62.

„Постигнах първата си цел за този сезон, а именно покриване на норматива за Рио. Не очаквах, че съм подготвен чак за такъв резултат, но знаех, че ще успея да покрия нормата. Много съм доволен. Оттук нататък следват важните състезания, на които ще се опитам да подобря още резултата си“, сподели Хрис.

„Християн направи един огромен скок. Честно казано, не очаквах от него такъв резултат. Преди състезанието говорих с колегите си, че Християн е подготвен за около 4.14 и те решиха, че съм твърде голям оптимист. Той обаче направи повече от това и се представи просто великолепно“, коментира треньорът Веселин Георгиев.

За него предстои един много наситен с международни прояви сезон, съобщи треньорът му Веселин Георгиев. През юли Християн ще участва в Световните игри за юноши в Щадсканал (Холандия), където ще защитава титлите си на 800 и 1500 метра от миналата година, както и в Европейските игри за юноши във Вараждин (Хърватия). В края на септември Хрис ще се пробва и при мъжете на Световните игри в Сочи (Русия) и шампионата на планетата в Доха (Катар).

Още няколко състезатели на „Орловец 93“ участваха в международния турнир в Русе. Отлично се представи и Таня Желева, която взе среброто от спринта на 100 метра, с резултат 12.86 секунди. По-бърза от нея беше само румънката Диана Пискасу. На 400 метра Светлин Иванов се класира 6-и, Славомир Славчов – 11-и. В същата дисциплина при дамите Бенита Бенева зае 12-о място.