Габровец ще бъде единственият български фотограф на Световното по лека атлетика в Лондон

Илиан Телкеджиев © Станислав Христов, НСА Прес

Илиан Телкеджиев © Станислав Христов, НСА Прес

Габровският спортен фотограф Илиан Телкеджиев е единственият български фотограф, който ще снима XVI-то Световно първенство по лека атлетика в Лондон. Едно от най-значимите спортни събития на това лято ще се проведе от 4 до 13 август, съобщават от sport-gabrovo.com.

За него това ще бъде второ световно първенство по лека атлетика. Той снима и на 14-я шампионат на планетата, който се проведе през 2013 г. на „Лужники“ в Москва, и тогава беше определен за абсолютен двойник на световния шампион в десетобоя Ащън Итън (САЩ).

Пред обектива на Илиан са преминали всички големи спортни прояви в страната ни, снимал е почти всички състезатели от родния елит, в това число и изявите на Григор Димитров в турнира „Garanti Koza Sofia Open“ и двубоите на боксьора Кубрат Пулев на родна земя. Голямата му страст обаче е леката атлетика – спортът, който е тренирал, и с който е израснал.

© Илиан Телкеджиев

© Илиан Телкеджиев

Бил е на три европейски първенства на открито и две на закрито, снимал е и много балкански и републикански шампионати. Във визитката си има и една битка на титаните във Франция – шоу турнир, в които се събират най-добрите лекоатлети от цял свят, сформират отбори и се състезават.

Юсейн Болт © Илиан Телкеджиев

Юсейн Болт © Илиан Телкеджиев

На Олимпийския парк „Кралица Елизабет“ Илиан ще има шанса да запечата може би последната поява на пистата на легендата Юсейн Болт. Състезателят вече обяви, че ще сложи край на състезателната си кариера след Световното в Лондон, на което ще бяга в дисциплините 100 и 4х100 метра.

 

Коментари