Ако сте фен на английския футбол, прочетете това

Зрителите остават с впечатление, че стадионите в Англия винаги са пълни до максималния си капацитет от кратките секунди, които телевизионните камери хвърлят върху трибуните. Дали това отговаря на истината? Фалшифицират ли клубовете данните за посещаемостта на домакинските си мачове?

В Англия все по-често се срещат въпроси и учудване от страна на фенове, посетили даден двубой от Висшата лига. Наистина ли толкова много хора бяха на мача?

А защо тогава имаше прекалено много празни места?

Прекалено очевидни бяха ситуациите от този тип с „топчиите“ от „Арсенал“. По време на целия минал сезон много от феновете умишлено бойкотираха домакинските мачове на любимия си отбор в последния сезон на Арсен Венгер начело. Именно натискът от страна на феновете принуди бордът на отбора да не предлага нов договор на французина. „Арсенал“ обаче почти винаги обявяваше цифри, близки до максималния капацитет на стадиона им, което беше в очевидно противоречие с изцяло празните дупки в много от секторите.

Какво показват полицейските доклади?

Най-обективният начин за сравнение между данните за посещаемостта от клубовете и истинската такава, са сводките от полицейските доклади. Някои от тези извадки показват шокиращи разлики между цифрите. В случая на „Уест Хем“ например, клубът обявява средна посещаемост на домакинствата си за миналия сезон от около 55 300 души. Полицейските доклади обаче показват друго – само около 42 800 души средно. Подобно е положението и при шампионите от „Манчестър Сити“. Тяхната посещаемост се различава със 7 500 души средно на мач от обявената.

Разлики, макар и в по-малък процент, има и в справките за „Саутхемптън“, „Тотнъм“, „Челси“ и „Уотфорд“. От друга страна, полицията в Манчестър съобщава, че нейните данни за посещаемостта (73 500 души) на клубния стадион на „Манчестър Юнайтед“ „Олд Трафорд“ съвпадат точно с предоставените от клуба.

Според анализаторите от betindex.net разликата най-вероятно се дължи на това, че клубовете публикуват данните за продадените билети за всеки домакински мач. Те включват и сезонните билети, както и билетите, предоставени на спонсори и партньори безплатно. Зрителите с тези два вида билети не присъстват винаги на трибуните и оттам идва разликата между цитираните източници за посещаемостта.

Маркетинговите отдели на клубовете умишлено вдигат посещаемостта на домакинствата си

Напълно възможен е обаче и вариант, при който от маркетинговите отдели на клубовете умишлено вдигат посещаемостта на домакинствата си. Целта е да се привлекат повече и по-големи спонсори, както и да се продадат повече сезонни карти за следващия сезон, като се създаде фалшиво усещане във феновете, че сезонните карти са продукт, който свършва бързо.

Според официалните данни, нивото на посещаемост на всички стадиони в мачовете от Премиършип за последните 5 сезона остава стабилно на ниво 95-96 %, независимо от нарастването в броя на излъчваните двубои по различните национални телевизии.

Вижте най-високите коефициенти в https://betindex.net/bet365/  на мачовете от Висшата лига на Англия, както и на другите топ първенства в Европа!

Categories Спорт
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.