Томислав Дончев. ПП ГЕРБ Габрово

Томислав Дончев: Поне две икономически и индустриални зони трябва да бъдат изградени и в Северна България

Томислав Дончев. ПП ГЕРБ Габрово
Томислав Дончев. ПП ГЕРБ Габрово

„Борбата е и в Северна България да има поне две икономически и индустриални зони, каквито вече има в Южна България край Пловдив и край Хасково“. Това каза в Габрово по време на среща с представителите на бизнеса водачът на листата на ГЕРБ за 7 МИР Томислав Дончев. Той подчерта, че най-важната стъпка в тази посока е изграждането на автомагистрала „Хемус“. По думите му, от това зависи икономическото развитие на Северна България, доходите на хората и ограничаването на демографския проблем.

„Без „Хемус“ Северна България ще загине. В момента в Южна България има 3 магистрали, а в Северна – парче от магистрала. Факт е, че само ние сме доказали, че можем да докараме решението на един проблем до край“, каза още Томислав Дончев.

Проект Западен обходен път с тунел под Шипка. Изображение: ПП ГЕРБ
Малък тунел под Бакойския баир. Част от проект Западен обходен път с тунел под Шипка. Изображение: ПП ГЕРБ

Относно изграждането на другия ключов инфраструктурен обект в Северна България – Тунелът под Шипка, Дончев обясни, че обходният път на Габрово, който води към тунела, вече е готов почти наполовина. В момента се строи едно от двете сложни съоръжения – малкият тунел под Бакойския баир, който ще е дълъг 600 метра. От тях вече са пробити над 70 метра. „Ако след изборите аз и ГЕРБ имаме ангажимента да решаваме, мисля, че в края на тази година или началото на следващата, най-късно, ще се строи и самият тунел под Шипка“, коментира Томислав Дончев.

Проект Западен обходен път на Габрово с тунел под Шипка. Изображение: ПП ГЕРБ
Проект Западен обходен път на Габрово с тунел под Шипка. Изображение: ПП ГЕРБ

Томислав Дончев беше категоричен, че докато бизнесът не укрепне още малко, данъкът от 10 % не трябва да се повишава. „Вдигането му ще има негативен ефект върху бизнеса и това ще повлияе негативно и икономическия растеж. Докато всички политици не проумеят, че единственият път за страната ни е икономически растеж и предприемане на мерки за развитие на икономиката, а не държавата да взема повече и да преразпределя, няма да успеем“, коментира Дончев. Той уточни, че през последните две години България има по 3,5% растеж на Брутния вътрешен продукт, с което се нарежда на едно от първите места в Европа по растеж, но за да догоним европейските икономики трябва да се стремим към още по-висок годишен растеж.

Томислав Дончев в Габрово. Изображение: ПП ГЕРБ
Томислав Дончев в Габрово. Изображение: ПП ГЕРБ

Дончев беше категоричен, че е време да се предприемат радикални мерки държавата да спре да пречи на бизнеса и гражданите с административната си машина. „Това означава изцяло тежестта да се прехвърли от бизнеса и гражданите към администрацията, да се преустанови обикалянето на различни гишета в една и съща администрация за изваждането на различни документи, а това да става с едно посещение, на едно гише, с едно заявление. Това няма да стане без шум, без сътресения и за един месец, но трябва да стане“, категоричен беше Томислав Дончев.

Томислав Дончев по време на среща с представителите на бизнеса в Габрово. Изображение: ПП ГЕРБ
Томислав Дончев по време на среща с представителите на бизнеса в Габрово. Изображение: ПП ГЕРБ

Пред представителите на бизнеса той подчерта, че ключов приоритет за развитието на страната ни трябва да е образованието. „Без нарочни мерки там, проблемите ще се задълбочават и ще се отразяват пряко на бизнеса“, коментира Дончев. Той обясни, че за задължителното обучение трябва да се мобилизира цялата държавна принуда, защото човек, който не ходи на училище става част или от престъпния, или от социалния контингент. Увеличението на учителските заплати и дуалното обучение, на място във фирмите, са мерките, които ще се предприемат за повишаване качеството на образование, увери Томислав Дончев.

ПП ГЕРБ
ПП ГЕРБ
Categories Политика
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.