Сираков: Увеличават се заплатите в образованието, сигурността, социалната и здравната сфера. Минималната заплата – 510 лв.

Заплатите в различни сектори ще се увеличат, това се предвижда в новия бюджет на правителството – информира народният представител от ГЕРБ Николай Сираков.

Минималната работна заплата се вдига на 510 лв.

Той посочи основните сектори, в които се очаква увеличение на заплатите и повече средства за дейност:

  • 330 милиона повече ще бъдат осигурени за работещите в сектор Образование, като целта е до края на мандата заплатите да стигнат двойно увеличение спрямо началото му. Близо 180 милиона се предвиждат и за подобряване на качеството на образование, включително и за стипендии.
  • В сектор Сигурност се предвиждат 100 милиона повече за армията, 490 милиона за модернизация й, близо 60 милиона за ръст на заплатите на полицаите.
  • В социалната и здравна сфера увеличението на средствата е над 1 милиард допълнително. Те са предимно за пенсии, здравеопазване, социално подпомагане. Увеличава се и прагът за получаване на детските надбавки от 400 на 450 лв.
  • 65 милиона повече са предвидени и за БАН за научни изследвания, които ще се получават срещу проекти.
  • Увеличава се и минималната работна заплата от 460 на 510 лева.

„Скоро Евростат отчете 3,9% ръст на икономиката за България, което ни нареди на четвърто място по ръст в Европа. Хората са движещата сила на икономиката и добрите показатели, които има България се дължат на нейните граждани“, коментира Сираков.

„През 2018 година разходната част на бюджета се увеличава с 2,5 милиарда. Средствата са резултат от ръста на икономиката, заради която в бюджета са постъпили повече средства, което означава, че те са от по-големи заплати на хората“, уточни още Сираков.

Categories Политика
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.