75-годишна жена от Габрово е със съмнения за коронавирус

ОБНОВЕНО: Малко след 10:00 ч. на 8 март 2020 г. от Националния оперативен щаб в София потвърдиха, че 75-годишната пациентка в Габрово е с положителна проба за коронавирус. Прекратяват се масовите мероприятия на открито и закрито в цялата област Габрово.

75-годишна пациентка на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ в Габрово е със съмнения за новия коронавирус COVID-19. Това съобщиха късно снощи от Министерството на здравеопазването. Освен нея съмнения има и за 27-годишен мъж от Плевен.

И при двете лица са направени три вида тестове – два от които (референтният тест на Световната здравна организация и тест-британско производство) са с положителни резултати, а третият тест (който е испански) – дава отрицателни резултати и при двамата пациенти. По тази причина предстои допълнително изследване на повторно взети от лицата проби, които вече пътуват към София. До тогава не можем да бъдем категорични, че в България има случай на новия коронавирус. Това изнесоха като информация председателят на Националния оперативен щаб и началник на Военномедицинска академия генерал-майор Мутафчийски и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Кантарджиев на извънреден брифинг в Министерския съвет.

Общото здравословно състояние на габровката и плевенчанина в момента е добро. Въпреки че лицата не са пътували до рискови дестинации и не са контактували с хора, при които е установен COVID-19, всички контактни лица ще бъдат изследвани. По първоначални данни техният брой наброява не повече от 30 души, в това число и медицинският персонал, обслужващ двамата пациенти в болнични условия, коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той посочи, че инфекциозните отделения в Габрово и Плевен вече са поставени под превантивна карантина и там няма да бъдат настанявани нови пациенти.

Контакните лица, със съдействието на Министерството на вътрешните работи и Регионалните здравни инспекции към Министерството на здравеопазването, вече са издирени и протича набиране на проби, чиито първи резултати се очакват в рамките на днешния ден, посочи още доц. Кунчев.

Следващият брифинг на Националния оперативен щаб ще се състои днес, 8 март, 10.00 часа, пред главния вход на Военномедицинска академия.

ОЩЕ ПОДРОБНОСТИ ЧЕТЕТЕ ТУК:

МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ е под карантина заради пациентка със съмнения за коронавирус75-годишна жена от Габрово е със съмнения за коронавирус

Обявена е грипна епидемия в цялата страна от 6 март

Личните лекари могат да издадат болничен за пристигащите у нас от Китай и Италия

Какво трябва да знаем за коронавируса – симптоми, предпазване, хигиена, изследване

Categories Общество
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.