Правителството дава 30 000 лв. за възстановяването на църквата в Кметовци

Храм „Свето Сретение Господне”, село Кметовци. Източник: Община Габрово

Дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет осигурява 30 000 лв. за възстановителни работи на храм „Свето Сретение Господне” в габровското село Кметовци, съобщават от Община Габрово.

С усилията на жителите на село Кметовци в последните години беше организирана дарителската кампания, но набраните средства не са достатъчни за спасяването на храма.

Църквата „Свето Сретение Господне“ е на 136 години. Изградена е от забележителния тревненски майстор Уста Генчо Кънев, ученик на Колю Фичето, с помощта на средства, материали и доброволен труд от жителите на Кметовци и околните села. Осветена е от Търновския митрополит Климент, известен със светското име Васил Друмев. През 1974 г. църквата е обявена за паметник на културата. Средствата, необходими за цялостното й възстановяване, са близо 80 000 лв.

Categories Общество
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.