Търновска конституция

И Габрово чества 140 години Търновска конституция

Търновска конституция
Търновска конституция. Колаж: Регионален исторически музей Велико Търново

Днес училищата в област Габрово ще отпразнуват 140 години от приемането на Търновската конституция. На 16 април 1879 г. участниците в Учредителното събрание в старата столица Търново приемат първата българска конституция – основния закон на Княжество България.

В „Урок по Конституция“ в област Габрово ще се включат 3095 ученика. Те ще се запознаят с историческите факти за работата на Учредителното събрание и изготвянето на първия български основен закон.

Инициативата е на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и се осъществява със съдействието на Министерството на образованието и науката, съобщават от Областна администрация Габрово.

Categories Общество
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info