Черешова задушница е

Задушница. Снимката е илюстративна

Днес православните християни отбелязват Черешова задушница – ден за почит към нашите починали близки. Втората за годината задушница се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница. Нарича се „Черешова“, защото това е най-популярният плод през периода и обикновено се прибавя към поменателните трапези.

Черешовата задушница е свързана с вярването за прибирането на душите на всички починали, които са били на свобода. След Възнесението на Господ (Спасовден) входът на царството небесно, рая, е отворен. Затова в този ден Църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра.

На Черешова задушница сутринта се отива в храма и се записват имената на починалите близки, за да се споменат от свещеника. Пишат се само малките имена с някои кратки указания, като „новопреставлен” за починали преди по-малко от 40 дена, „младенец” за деца до 7 години, „отрок” или „отроковица” за деца от 7 до 16 години. Църковната служба е заупокойна, след която, както и на вечерта на предния ден, се прави обща панихида.

Може да се занесе в храма храна, която се подрежда на специални маси и след прочитането на съответните молитви се раздава на присъстващите и се оставя в храма за помен и упокоение душата на починалия. След богослужението православните християни отиват на гробищата. На гроба е добре да се запали свещ или кандило. Близките преливат гробовете с вино и раздават на присъстващите жито и храна за „Бог да прости мъртвите души“.

В източното православие в една календарна година има 4 задушници — преди Месни заговезни, след Спасовден, около Димитровден и Архангеловден.

По информация от Двери.бг и „Православна младеж“