Черешова задушница е

Задушница. Снимката е илюстративна

Днес православните християни отбелязват Черешова задушница – ден за почит към нашите починали близки. Втората за годината задушница се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница. Нарича се „Черешова“, защото това е най-популярният плод през периода и обикновено се прибавя към поменателните трапези.

Черешовата задушница е свързана с вярването за прибирането на душите на всички починали, които са били на свобода. След Възнесението на Господ (Спасовден) входът на царството небесно, рая, е отворен. Затова в този ден Църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра.

На Черешова задушница сутринта се отива в храма и се записват имената на починалите близки, за да се споменат от свещеника. Пишат се само малките имена с някои кратки указания, като „новопреставлен” за починали преди по-малко от 40 дена, „младенец” за деца до 7 години, „отрок” или „отроковица” за деца от 7 до 16 години. Църковната служба е заупокойна, след която, както и на вечерта на предния ден, се прави обща панихида.

Може да се занесе в храма храна, която се подрежда на специални маси и след прочитането на съответните молитви се раздава на присъстващите и се оставя в храма за помен и упокоение душата на починалия. След богослужението православните християни отиват на гробищата. На гроба е добре да се запали свещ или кандило. Близките преливат гробовете с вино и раздават на присъстващите жито и храна за „Бог да прости мъртвите души“.

В източното православие в една календарна година има 4 задушници — преди Месни заговезни, след Спасовден, около Димитровден и Архангеловден.

По информация от Двери.бг и „Православна младеж“

Categories Общество
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info