Чемшири пред Дом на културата "Емануил Манолов" в Габрово © Община Габрово

Спасяват чемширите пред Дома на културата „Емануил Манолов“ в Габрово

Чемшири пред Дом на културата "Емануил Манолов" в Габрово © Община Габрово
Чемшири пред Дом на културата „Емануил Манолов“ в Габрово © Община Габрово

Звено „Озеленяване“ към Община Габрово е предприело незабавни мерки по лекуването и спасяването на чемширите на стълбите пред Дома на културата „Емануил Манолов“ в Габрово. Cydalima perspectalis /чемширов молец/ и Volutella buxi – гъба, причиняваща ръжда по листата и клоните, са причината за покафеняването на листата на чемширите, съобщават от Община Габрово. Вредителите са установени след взети проби и анализ в Централната лаборатория по карантина на растенията към БАБХ.

Освен прореждането на короните, растенията системно ще бъдат третирани с комбинация от препарати за растителна защита, с цел предотвратяване по-нататъшното разпространение на вредителите.

Молец и гъба нанасят тежки щети на декоративните чемшири

Ръждата по листата и клоните на чемшира е вид заболяване, причинено в случая от гъбата Volutella buxi. Засегнатите части покафеняват и умират. За да се ограничи разпространението на причинителя на ръждата, засегнатите клонки се изрязват и изгарят, а короната на растенията се прорежда, за да се подобри въздушната циркулация и да се увеличи достъпа на светлина.

Чемширеният молец, до преди няколко години непознат растителен вредител за територията на страната ни, е особено агресивен вид и нанася тежки щети на декоративните чемширови насаждения като за много кратко време изяжда листата. Първите повреди по храста се появяват във вътрешността му под формата на нагризвания по младите листенца при затопляне на времето. Гъсениците изяждат листата на чемшира и оставят само най-твърдата вътрешна част, но могат да атакуват и кората, което причинява изсъхването и/или умирането на растенията. Общото обезлистване също причинява смъртта на растенията.

Categories Общество
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.