Община Габрово

Мария Йозова: Такса битови отпадъци не се увеличава, данъкът за жилища – от 2 до 20 лв. повече на година

Предложеното увеличение на данъка върху недвижимите имоти в Община Габрово от 2020 г. е само за данък сгради, не и на такса битови отпадъци. Това заяви Мария Йозова, директор на дирекция „Местни данъци и такси“ в Община Габрово във връзка с публикувания Проект за изменение и допълнение на Наредбата за определяне на местните данъци на територията на Община Габрово, съгласно чл. 1, ал. 2 и 3 от ЗМДТ.

„За селата предложеното увеличение на годишна база е от 2 до 5 лв., а за града – от 5 лв. до 20 лв. за масовите жилища“, съобщи още Йозова. Размерът на таксата „Битови отпадъци“, който сме платили за 2019 г., ще бъде същият и за 2020 година.

„Двойно по-висок данък плащат например гражданите на Велико Търново, Плевен,Русе, Сливен, дори и в по-малки градове на страната като Севлиево и Троян при еднакви имоти“ – коментира Йозова в интервю в днешния брой на в. „100 вести“.

С колко конкретно ще ви се увеличи данъка върху жилището в Габрово?

В мотивите за предложеното увеличение на данъка върху недвижимите имоти Община Габрово дава конкретни примери колко повече ще плащаме от 2020 г. Например, тухлен апартамент в центъра, първа зона, от 69 кв.м, строен през 1985 г., е имал данък от 21,94 лв. през 2019 г., а през 2020 г. данъкът му ще бъде 33,64 лв. Панелен апартамент във втора зона (примерно, ул. „Свищовска“) от 56,49 кв.м., строен през 1975 г., е имал данък от 10,75 лв. през 2019 г., а през 2020 г. данъкът му ще бъде 16,49 лв. Панелен апартамент в трета зона (примерно, ул. „Мирни дни“) от 62,45 кв.м, строен през 1983 г., е имал данък от 8,49 лв. през 2019 г., а през 2020 г. данъкът ще бъде 13,02 лв.

Ще плащаме повече и за автомобил в Габрово

Освен увеличение на данъка върху недвижимите имоти, Община Габрово предлага и увеличение на данъка върху превозните средства. Йозова уточнява, че то е свързано със законодателна промяна на национално ниво от края на миналата година за нов начин за изчисляване на данъка върху превозното средство чрез включен екологичен компонент. „Сега нашето предложение е точно тези коли, които са без екологична категория, да заплащат с 20 стотинки повече, които са с Евро 3 и Евро 4 – с 10 ст. повече“ – допълва Йозова.

Габрово Daily обобщи какви конкретни промени в размера на данъците се предлагат, какви са мотивите и какви приходи очаква общината от увеличените местни данъци, четете повече в статията тук.

Categories Общество
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.