МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ пуска за продажба на търг вилата на Пенчо Семов

Вилата на Пенчо Семов в изложбата „Архитектурният завет на миналия век“ в София © Здравко Йончев

МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово обяви търг с тайно наддаване за продажба на бившата вила на индустриалеца Пенчо Семов в кв. Дядо Дянко. Първоначалната тръжна цена е 308 333,00 лв. без ДДС.

Търгът ще се проведе на 14 август 2018г. от 10:00 часа в сградата на „МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ АД, област Габрово, община Габрово, ул.“Д-р Илиев Детския“№1.

Право на участие в търга имат всички български физически лица, ЕТ и юридически лица, закупили тръжните документи. Нужен е и депозит за участие в търга в размер на 10% от обявената първоначална тръжна цена – 30 833,30 лв.

Съгласно Заповед РД9Д-3/05.10.2016г. на министъра на културата бившата вила на Пенчо Семов е с предварителна класификация на архитектурно – строителна единична недвижима културна ценност от ново време и с предварителна категория „местно значение“, като е определен временен режим за опазването му.

Пълния текст на обявата за търг може да видите тук

През февруари тази година Министерският съвет разреши продажбата на бившата вила на индустриалеца Пенчо Семов в Габрово, която е собственост на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ АД в Габрово.

Историята на бившата вила на Пенчо Семов – от завещанието за старопиталище до разрухата на болничната сграда

Една от най-красивите сгради в Габрово е строена през 1928-1933 г. по проект на арх. Никола Гръблев като частна вила на крупния габровски индустриалец Пенчо Семов. Според неизпълненото завещание на Семов вилата му трябвало да се превърне в старопиталище за писатели, журналисти и бедни възрастни работници от неговите фабрики. След национализацията на сградата през втората половина на ХХ век тя се използва за болнични нужди. Мнозина габровци още я помнят като инфекциозно отделение на габровската болница. Използва се до 2002 г. През 2007 г. част от бившата вила на Семов е опожарена. Сградата остава без покрив, което води и до бързата й разруха.

Вилата на Пенчо Семов в Габрово. Снимка: Габрово - живият град

Вилата на Пенчо Семов в Габрово. Снимка: Габрово – живият град

През последните години неколкократно сградата е във фокуса на общественото внимание. През 2015 г. вилата на Пенчо Семов влезе в националните медии, след като фотографът Жоро Хаджиев от Стара Загора пусна във Facebook албум със снимки, озаглавен „За мишките и хората”. През февруари тази година дипломен проект за реставрация на вилата на Пенчо Семов в Габрово спечели наградата на публиката в V Национален конкурс за дипломни работи в сферата на опазване на архитектурното наследство.

Дипломен проект за възстановяване на вилата на Пенчо Семов в Габрово. Автор: Незабравка Тушнина

Дипломен проект за възстановяване на вилата на Пенчо Семов в Габрово. Автор: Незабравка Тушнина

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Биография на индустриалеца Пенчо Семов може да откриете в Онлайн енциклопедия Габрово Gabrovowiki тук

Имало едно време в Габрово… вилата на индустриалеца Пенчо Семов (ОБЗОР)

БТВ: „Страхопиталището“ на Пенчо Семов в Габрово (ВИДЕО)

Парният валяк край вилата на Пенчо Семов в Габрово

Дипломен проект за вилата на Пенчо Семов спечели наградата на публиката в конкурс за архитектурно наследство