Търговци от Габрово искат отварянето на пазара на открито в кв. Младост – битака

Пазарът за промишлени стоки, наричан най-често битак, в Габрово продължава да не работи вече близо три месеца. Такова е положението и в съседните градове Севлиево, Трявна и Дряново. За това ни сигнализира в писмо до Габрово Daily един от търговците на габровския открит пазар Боян Илиев.

„Вече трети месец на търговците, продаващи на този пазар, им е забранено да работят, като повечето са габровци. Всички имат фирми и мобилни касови апарати, които не са включвани от 8 март 2020 г. След зимния период, който е много тежък за този бранш, дойде коронакризата и реално 5 месеца тези хора и техните семейства са без абсолютно никакви доходи поради забраната да работят. Платили са патентните си данъци, осигуровки, а нямат право да работят все още“ – споделя местният търговец.

По думите му той изразява позицията на множество местни търговци, изпаднали в криза. Част от тях вече са потърсили информация и среща с местната общинска и здравна администрация. В Габрово на съботния битак има 50 сергии, но реално това са бизнеси, които изхранват над 300-400 души в семействата им, разказва Илиев.

„Парадоксът настъпи с това, че на закритите търговски обекти вече е разрешено да работят, а на откритите на чист въздух е забранено. Обръщам внимание на факта, че стотици търговци от пазарите на открито са останали без доходи, но въпреки това не молим държавата за помощи. Искаме да можем отново да работим и сами да се погрижим за себе си“ – споделя още Илиев. Не искат помощи по обявените от държавата мерки за бизнеса, а да изкарват прехраната си. За да си платят осигуровките, някои от неговите колеги търговци са продали и личните си автомобили – не скъпи модели, а много по-обикновени.

Отварянето на пазарите за битови стоки е чакано и от редовните им клиенти. По думите на Илиев сред тях има много възрастни хора от Габрово и от съседните села, за които съботният ден е удобен, за да посетят габровския битак. За възрастните им клиенти битакът е „мол на открито“. Според него общността на тези търговци е малка, а клиентите им не са от най-активните онлайн в социалните мрежи – така той си обяснява защо към момента няма широк обществен отзвук за проблема им.

Традицията на откритите пазари е вековна. Има сведения за провеждането им още през 19 век. Любопитен факт е, че всеки град организира своя пазар в определен ден и така търговците пътуват всекидневно от град на град, за да продават стоката си. Първи от градовете в региона е пазарният ден в Трявна – понеделник, във вторник е в Павликени, Великотърновско, в сряда – Ловеч, четвъртък – Троян, петък – Севлиево и Горна Оряховица, събота – Габрово и Дряново, неделя – Априлци.

Каква е настоящата ситуация с битаците в региона на Габрово?

На 10 март 2020 г. от Областната администрация в Габрово обявиха, че битакът, или откритият пазар, който се провежда веднъж в седмицата в Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна, ще бъде преустановен – като една от мерките срещу разпространението на новия коронавирус COVID-16. Последва издаването на заповеди на кметовете на отделните общини в област Габрово, с които беше забранено провеждането на пазарите на открито.

Около месец по-късно, в началото на април, кметът на Община Трявна Силвия Кръстева възобнови провеждането на традиционния пазарен ден в Трявна за земеделски производители, но забраната за провеждане на битак продължи да важи. При подобни условия в началото на април беше възобновен и съботният пазар в Дряново, но само за земеделски производители.

Община Севлиево възобнови петъчния пазар за земеделски производители в началото на месец май, но на панаирната площадка – на мястото на петъчния битак, който продължава да не функционира.

Пазарите в Димитровград и Стара Загора отварят

Има промяна към разрешаване на подобни пазари на открито в последната седмица. Кметовете на две от големите общини в Южна България – Димитровград и Стара Загора – са издали нови заповеди.

Със заповед на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров от 15 май се възобновява работата на местния пазар на открито, известен като Автопазара. Създадена е организация за недопускане на  струпване на хора и спазване на всички противоепидемични мерки. При общуване между търговци и клиенти носенето на защитни маски е задължително, съобщават от местната община.

От 24 май е разрешен Димитровградският пазар, но само в неделя: „Пазарът ще заработи поетапно, като тази седмица ще отвори само в неделя, и ако всичко е наред с епидемиологичната обстановка в страната и в общината от следващата седмица пазарът ще работи от петък. Разбирам търговците на пазара, които не са работили от 2,5 месеца, но от другата страна са и притесненията на хората в града. Пазарът е специфичен и не може да бъде сравняван и да се прави аналог с МОЛ-ове и други тържища. Въвеждаме обаче строги мерки за търговците и ползвателите на обектите и препоръчваме на гражданите спазване на противоепидимиологичните предписания, за да може да се опази средата в общината каквато е до момента – без заразени“, заявява кметът на общината Иво Димов.

„Търговците са вече на ръба на оцеляването, много са с кредити, и изнемогват“, споделя местният търговец от Габрово Боян Илиев, който от 30 години се занимава с търговия на открито. Габрово Daily оставя темата отворена и ще публикува позициите и на съответните местни и държавни институции, ако последва развитие.

Categories Общество
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.