Хижари от Стара планина се събраха на среща на Узана

Хижа „Партизанска песен“ в местността Узана край Габрово беше домакин на традиционната среща на хижарите от Стара планина и Средна гора. За срещата ни разказва Тодорка Мирчева, кметски наместник на Кметско наместничество Зелено дърво.

Хижата в Узана събра хижари от хижите Добрила, заслон Ботев, Козята стена, Дерменка, Средногорец, Бенковски, Рай, Мазалат, Калофер, Тъжа, Певците, Васильов, Русалка, Джендема, цялото хижарско братство от туристическа местност Узана и приятели.

С хижарите бяха и музикантите от оркестър „Нашенци“. Солистът Катя Георгиева има не само дарбата да пее странджански песни, но меси и вкусен хляб. Тя беше приготвила погача за всички. Душата на хижарската компания Аврам Лилов от Сопот разсмя хижарите с финия си хумористичен разказ.

Първата хижа у нас е построена през 1922 г. – това е хижа „Скакавица“ в Рила планина. През 1957 г. е учреден Българският туристически съюз. Някои от строителите на хижи у нас залагали дори домовете си, за да вземат заем и да закупят материали за строежа. Преди да започне строителството на хижи, туристите са се подслонявали в горските кантони, овчарските колиби и манастирите. Още преди 12 години инициатор за среща на хижарите от Стара планина и Средна гора става стопанинът на заслон Ботев Валентин Ангелов.

Валентин Ангелов е от Бургас. През 2005 г. днешният стопанин на заслон Ботев тръгва на поход в Стара планина заедно с жената до себе си Мария. Тръгват за връх Ботев от хижа Васил Левски, но с лятна екипировка. Озовават се на 2210 м надморска височина в местността Полянката сред непрогледна мъгла, мразовит дъжд и вятър. Намират убежище в каменния заслон под връх Ботев.Вътре положението е като в обор – счупен стол, счупено легло, влага и смрад. Нощта е била тежка, имало е опасност от последици при силно измръзване. Вальо си дава обет, че ако оцелеят, ще обнови това място. Дадена дума назад се не връща. Със собствени средства Валентин Ангелов прави парно отопление на заслон Ботев. На гръб, с помощта на Планинска спасителна служба Карлово, БТС и голямата подкрепа на Пейо Недялков, Валентин продължава делото, за да изпълни докрай обещаното в онази мразовита нощ. И както казва Стефан Ботев от хижа Добрила, “От една руина – заслон Ботев се превърна в жилище в сърцето на Стара планина.“

Те – мъжете и жените на българските хижи – умеят да посрещат, да изпращат, да спасяват и да се веселят. Затова е потребно голямо сърце. Ще ви подсигурят не само подслон, гощавка, но към тях ще добавят продукти, които са рядкост: истинско, реално, мляко, сирене, кашкавал и мехлем за стомаха – чай със сладко от горски плодове и билки – разказва Тодорка Мирчева.

Categories Общество
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.