Можем да сменим личния си лекар до края на юни

До края на юни всеки, който желае, може да смени личния си лекар, напомнят от Районна здравноосигурителна каса – Габрово.

Следващият възможен период за нов избор ще бъде през декември. В останалото време от годината ще можем да сменяме лекаря си само при прекратяване на договора му или при промяна на местоживеенето ни от едно населено място в друго.

Как да си сменим личния лекар?

В момента на територията на област Габрово работят по договор с РЗОК 70 общопрактикуващи лекари от 62 индивидуални и 2 групови практики.

Осигурените лица стават пациенти на новоизбрания лекар незабавно – от датата, на която е направен избора, чрез попълване и подписване на регистрационна форма, която е достъпна и за разпечатване от сайта на НЗОК. При подаването на регистрационната форма, на лекаря се представя и здравноосигурителната книжка. Не е необходимо да уведомяват досегашния си лекар за смяната – това става служебно.

Всички видове избор могат да се осъществяват и онлайн, през Персонализираната информационна система на НЗОК,  като за целта е необходим електронен подпис.

Как се прави временен избор на личен лекар?

Тези граждани, които пребивават в друго населено място временно (например само за летните месеци) могат да направят временен избор за период от един до пет месеца. Това се прави чрез специална регистрационна форма, в която се вписва от коя до коя дата да бъде валиден този избор. При извършване на временен избор здравноосигурените лица се ползват с всичките си права по реда на Закона за здравното осигуряване и Националния рамков договор. След изтичане на посочения срок се възстановяват автоматично в пациентската листа на лекаря, при който са записани за постоянно.

Когато здравноосигурените граждани пребивават в друго населено място до 1 месец, при нужда могат да посетят общопрактикуващ лекар, работещ със Здравната каса, без да са променяли избора си и НЗОК заплаща за този инцидентен преглед. Необходимо е само да носят и представят здравноосигурителната си книжка.

Categories Общество
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.