Районна прокуратура проверява има ли престъпление в центъра за деца с увреждания в Габрово

Кадри с насилие в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания на ул. „Хризантема“ в Габрово

Районна прокуратура – Габрово е възложила на 16 януари 2018 г. проверка на случая с насилие над деца с увреждания в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания на ул. „Хризантема“ в Габрово. Това съобщават от Апелативна прокуратура Велико Търново.

До момента проверката не е приключила и не е докладвана на прокурор. Прокуратурата има 15-дневен срок да провери има ли данни за престъпление по чл. 131, ал.1, т.2 от Наказателния кодекс – за причиняване на телесна повреда от длъжностно лице.

Ръководителят на центъра за настаняване Маринела Лазарова е подала сигнал до прокуратурата, съдържащ флаш памет с видео записи за допуснатите нарушения. На 15 януари 2018 г. преписката е получена по компетентност в Районна прокуратура – Габрово. На 16 януари 2018 г. в Районната прокуратура е постъпил сигнал и от кмета на Габрово Таня Христова, съдържащ сигнала на Маринела Лазарова.

И в двата сигнала се излагат данни, че служители в центъра са упражнявали физически и психически тормоз над настанените в него деца и младежи.

Таня Христова: Като кмет ще бъда безкомпромисна. Като майка и жена съм възмутена от насилието над деца с увреждания

Кметът на Габрово Таня Христова е сезирала незабавно на 15 януари 2018 г. Районна прокуратура – Габрово и Държавна агенция за закрила на детето за случая с насилие над деца с увреждания. Това стана ясно от официална позиция на Община Габрово. ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ ТУК

Като кмет ще бъда безкомпромисна към всеки, който си е позволил грубо и недопустимо отношение към децата. Възмутена съм като майка и като жена. С тези думи кметът на Габрово Таня Христова коментира насилието над деца с увреждания. ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ ТУК

На 22 януари 2018 г. станаха публично достояние видеокадри, които разкриват словесно и физическо насилие на персонала към децата в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания на ул. „Хризантема“ в Габрово. Кадрите са от последните две години – 2016 и 2017 г. Те са се появили в публичното пространство след междуличностен конфликт и обвинения сред персонала на дома. ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ ТУК:

Видеокадри показаха насилие над деца с увреждания в Габрово (ВИДЕО и ОБЗОР)

Categories Общество
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.