Мостът на Колю Фичето над река Дряновска

Незаконно е ремонтиран мостът на Колю Фичето в Дряново (ВИДЕО)

Незаконно тонове бетон са излети в основите на моста на майстор Кольо Фичето в Дряново, научаваме от репортаж по Нова телевизия. Пред камерата застанаха кметът на Община Дряново Трифон Панчев, председателят на Общински съвет Дряново Галин Герганов и граждани.

Мостът е бил застрашен от срутване и затова се е стигнало до укрепването му с бетон, но ремонтът не е бил съобразен със законовите уредби за паметник на културата от местно значение, какъвто е мостът. Предстои проверка от прокуратурата.

Председателят на Общински съвет Дряново Галин Герганов определи ремонта като „вандализъм“ – „без никакво разрешение, без никаква разгласа“. Той допълни: „Научих за ремонта от социалните мрежи. Нямам информация за извършителите към този момент, но предполагам кои са. За това сезирах компетентните органи.“

Кметът на Дряново Трифон Панчев определи ситуацията като „политически абсурд“: „Юни месец е получен официален сигнал до общината от гражданин, който е снимал как мостът се държи на един камък. Буквално ако придойде по-голяма река, мостът ще изчезне. През юли предишният кмет е отговорил писмено, че в най-скоро време, когато реката падне, ще започне незабавен ремонт. В общината няма нито договор, нито обществена поръчка. Питах главен архитект, питах и инженера. Най-вероятно фирмата, която е извършила ремонта, го е направила на своя глава в желанието си да запази моста. Въпросът е, че не знаем кога се е случило това”.

Мост на Колю Фичето в Дряново. Източник на снимката: Дестинация Дряново

Мостът над река Дряновска е построен през 1861 г. от забележителния дряновски майстор Колю Фичето. Той е и единственият сътворен от него, който е оцелял в оригиналния си вид до наши дни, научаваме от „Дестинация Дряново“.

Може да гледате целия видеорепортаж на Нова телевизия тук:

Categories Общество
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.